Brugse burgemeester krijgt kakpot voor nieuw speelplein in Astridpark zonder wc
Het nieuwe speelplein aan het Brugse Astridpark is vrijdag officieel in gebruik genomen. Bij gebrek aan een openbaar toilet schonk buurtbewoonster Marijke Korteweg uit protest een mobiel ‘kakpotje’ aan burgemeester Dirk De fauw.
Brugge profileert zich als een kind- en jongerenvriendelijke stad. Maar blijkbaar hebben die geen ‘hoge nood’ in de ogen van het schepencollege. In het beleidsprogramma van het huidig stadsbestuur staat in dikke inkt vermeld dat het bestuur zich maximaal zal inzetten om deze titel nog meer kracht bij te zetten en dat het de stad verder uitbouwt om de leefwereld van kinderen en jongeren nog te verbeteren.
“We maken plaats voor de kinderen door infrastructuur op maat te creëren. Een belangrijk element daarbij is het investeren in speelruimte, zoals hier in het Astridpark, een bruisende plek en het groene hart van onze binnenstad”, stelde burgemeester Dirk De fauw. In volle coronapandemie, in juni 2020, werd dit vernieuwde speelplein voor het eerst in gebruik genomen. Bijna anderhalf jaar later werd het officieel en feestelijk geopend.
Overleg
Jeugdschepen Mathijs Goderis benadrukte dat de heraanleg tot stand gekomen is na overleg met de buurt en met kinderen: “Tijdens het inspraakmoment gaven de kinderen duidelijk aan dat het een speelplein voor iedereen moest worden, met veel leuke en vooral uitdagende speeltoestellen. Een jongen uit de buurt maakte zelfs een tekening van zijn droomplek. De kinderen gaven aan speeltoestellen te willen in functie van klimmen, klauteren, glijden, schommelen en draaien.”
“Dit speelplein vroeg naar monumentale en avontuurlijke speeltoestellen, zoals de verschillende hoogtes en laagtes, kleine ingrepen zoals deze geven kinderen net de vrijheid op hun manier te spelen en creatief met de ruimte om te gaan. Met die insteek ging de ontwerper aan de slag. Tijdens de terugkoppeling werd het plan enthousiast onthaald.”
Sociaal contact
Volgens schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem werd 103.000 euro geïnvesteerd in de speeltoestellen: “Een investering waarvan Brugse kinderen en jongeren nog lang zullen kunnen van genieten! Het was erg belangrijk om van het speelplein een geheel te maken en het sociaal contact aan te wakkeren.”
“Het grote rode zitelement is in deze context zeer belangrijk. Voor de inrichting van het speelplein deden we beroep op de firma Eibe Benelux, hun ontwerp kon ons het meest overtuigen omwille van de speelwaarde van hun ontwerp. Daarnaast was hun visie om de toestellen mooi te laten opgaan in de omgeving. Dat kan je bijvoorbeeld zien in de dakjes op het speeltoestel die de typische Brugse daken weerspiegelen. Ze hadden ook oog voor natuurlijke speelimpulsen zoals de hoogtes en laagtes, kleine ingrepen zoals deze geven kinderen net de vrijheid op hun manier te spelen en creatief met de ruimte om te gaan.”
Kakpotje
Tijdens de officiële opening schonk buurtbewoonster Marijke Korteweg een plas- en kakpotje aan burgemeester Dirk De fauw. Zij laakt het feit dat er geen openbaar toilet is in het Astridpark: “Eén jaar en vijf maanden na mijn brief, een jaar na het speciale nummer van de Krant van West-Vlaanderen over de publieke toiletten in Brugge, een jaar na mijn gegronde klacht bij de Ombudsman van de Stad Brugge, stellen we vast dat er nog steeds geen openbare toiletten zijn voor de kinderen en hun ouders/begeleiders.”
“Het is wraakroepend dat er toiletten geplaatst worden voor het WK wielrennen, de Marathon, maar voor spelende kinderen en begeleiders is dat kennelijk de moeite niet waard. De bosjes volstaan en dat wildplassen kan bovendien geld in de stadslade brengen. Vroeg of laat wordt er in die bosjes een kind aangerand, maar dat deert het stadsbestuur kennelijk niet.”
Volgens Dirk De fauw zijn er publieke openbare toiletten voorzien in het parochiaal centrum, na renovatie: “Dat project heeft wat vertraging opgelopen, de stad geeft nochtans 100.000 euro subsidie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier