Brugse begrafenisondernemer schenkt via Facebook twee gebruikte lijkkisten weg: “Wat moest ik doen, naar het containerpark gaan?”

Begrafenisondernemer Greet Chielens van ‘Doodgewoon’ heeft twee gebruikte lijkkisten via Facebook weggeschonken. Het Menens straattheatergezelschap + Nonkel Herwig kreeg er eentje. © Davy Coghe/Kristof Desmet
Stefan Vankerkhoven

De Brugse begrafenisondernemer Greet Chielens van ‘Doodgewoon’ heeft twee gebruikte lijkkisten via Facebook weggeschonken. “Ik krijg vele reacties, maar wat moest ik doen? Naar het containerpark gaan? Neen toch!”

‘Doodgewoon’, de uitvaartonderneming van Greet Chielens in de Dorpsstraat in Sint-Michiels, kreeg de opdracht om twee overleden personen te repatriëren naar Brugge. “Dat gebeurde met een transport via de weg, niet met het vliegtuig. Anders moest ik de lichamen in een zinken kist vervoeren”, vertelt de Brugse vrouw.

Hergebruik mag niet

Haar bedrijf specialiseert zich in het thuis opbaren van overledenen, wat ook gebeurde voor deze twee Bruggelingen. Omdat de familie de lijkkisten niet meer wou gebruiken na de uitvaart, moest Griet Chielens een oplossing vinden.

“Hergebruik is niet toegelaten. Omdat ik duurzaamheid en ecologie belangrijk acht in mijn onderneming, wou ik niet zomaar die kisten in het containerpark afgeven. Toen rijpte het idee om ze, met toestemming van de twee families, weg te schenken in plaats van de kisten te vernietigen”, vervolgt de begrafenisondernemer.

Bericht op Facebook

Griet Chielens plaatste een berichtje op Facebook: “Na een uur had ik al kandidaten gevonden, want de reacties stroomden binnen. Ik moest een vrouw met een luguber idee afwimpelen: die wou een vriendin plezieren die ervan droomde om eens in een gebruikte lijkkist te slapen.”

“Ik heb die kisten niet verkocht, wel geschonken. Een duurzaam en ecologisch verantwoord gebaar”

Het team van Doodgewoon: Greet en Silke.
Het team van Doodgewoon: Greet en Silke. © Doodgewoon

“Uiteindelijk heb ik de kisten geschonken aan een dame die rekwisieten voor films maakt en aan een Menens straattheatergezelschap dat op een andere, positieve manier met de dood omgaat. Ik heb vorig jaar hun act op Dranouter gezien. Hun kist van de rondreizende koffietafel ‘+ Nonkel Herwig’ was kapot”, aldus Griet Chielens, die niet begrijpt waarom de Vlaamse uitvaartvereniging haar gebaar niet echt deontologisch noemt: “Ik heb die kisten niet verkocht, wel geschonken. Een duurzaam en ecologisch verantwoord gebaar.”

Overname

Op 1 oktober laat Greet Chielens (62) ‘Doodgewoon’ over aan Silke Danneels (32), die al twee jaar op freelance basis meewerkt bij deze alternatieve begrafenisonderneming en inmiddels goed opgeleid is. “Wellicht zal ik in de nabije toekomst van mijn grote huis in de Dorpsstraat een airbnb maken. “Tien jaar elke dag bereikbaar zijn, met de telefoon altijd in mijn buurt, is slopend geweest. Doodgewoon heeft geen winkel, we gaan altijd bij de mensen thuis. Silke heeft bij haar thuis in de Veeweide in Sint-Michiels enkel een plaats nodig voor de kistenberging.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier