Brugs Vredesplatform vormt stiltecirkel uit solidariteit met de Palestijnen

Het Brugs Vredesplatform vormde een stiltecirkel op de Burg, uit solidariteit met de Palestijnen. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Woensdag vormden leden van het Brugs Vredesplatform samen met enkele Palestijnse Bruggelingen een stiltecirkel op de Burg. Ze herdachten de 76ste verjaardag van de Nakba (‘de ramp’).

Op 15 mei 1948 beëindigden de Britten hun mandaat over Palestina en riepen Joodse Zionisten de staat Israël uit. Dat was de start van de Arabisch-Israëlische oorlog, waarbij 750.000 Palestijnen verdreven werden uit door Zionisten veroverd gebied.

Petitie

Het Brugs Vredesplatform en Pax Christi vragen in een petitie om de vicieuze cirkel van geweld in Palestina te stoppen. Hun eis voor een boykot van Israëlische producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever en om de Palestijnse vlag naast de Oekraïense te laten wapperen op de Burg, vindt geen gehoor bij burgemeester Dirk De fauw.

Boycot

“De Stad koopt fruit noch groenten uit die regio, het is trouwens moeilijk om na te gaan vanwaar al die producten komen. Ik wens geen controverse te creëren door de Palestijnse vlag te hijsen”, zegt de burgemeester. Tot nu toe wappert enkel in Evere de Palestijnse vlag aan het gemeentehuis.

Eerder al had raadslid Karin Robert (Groen), die deelnam aan de actie van het Brugs Vredesplatform, tevergeefs in de gemeenteraad om een boycot van Israëlische producten uit de bezette gebieden door de Stad Brugge gevraagd. Volgens Pax Christi circuleert er een lijst van dergelijke producten en houdt het argument van Dirk De fauw weinig steek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier