Brugs stadslabo waarschuwt: “Kans op blauwalgen in de Ringvaart”
De ontoereikende kwaliteit van het water van de Brugse Ringvaart verhoogt de kans op blauwalgenbloei in de zomerperiode, zo valt af te leiden uit de onderzoeksresultaten van het Brugse stadslabo. “Dat kan gevaarlijk zijn voor watersporters in de Oostendse vaart, zoals de Brugse roeiers. Daar maak ik mij zorgen over”, zegt het Brugse gemeenteraadslid Ilse Coopman. Zij roept het Brugs stadsbestuur op om bij de vervuilende gemeenten aan te dringen op fosfor- en stikstofreductie.
Blauwalgen, die gezondheidsklachten bij mens én dier kunnen veroorzaken, zorgden al de vorige zomers voor problemen. Bijgevolg vroeg raadslid Ilse Coopman (N-VA) het stadsbestuur recent hoe het nu zit met de kwaliteit van het water in de Ringvaart rond Brugge.
“Het antwoord stemt niet meteen vrolijk, er is nog veel ruimte voor verbetering en werk aan de winkel”, stelt de Brugse politica. Het goede nieuws is wel dat de basiskwaliteitsparameters van de Ringvaart “iets beter” zijn dan deze van het Zuidervaartje en dit op basis van geregelde metingen ter hoogte van Steenbrugge (Gentse Vaart), de Roeiclub Waggelwater (Oostendse Vaart) en de Warandebrug. Zo is het water van het kanaal Gent-Brugge de voorbije jaren van zeer slecht naar sterk verbeterd geëvolueerd.
Ontoereikend
“Niettemin blijft de Vlaamse Milieumaatschappij stellen dat de waterkwaliteit van het kanaal Gent-Oostende op het Brugse grondgebied op verschillende gebieden ‘ontoereikend tot niet goed’ blijft”, vervolgt Ilse Coopman. “Vooral fosfor en stikstof zijn de boosdoeners, waardoor er in de zomer vaak blauwalgen verschijnen, waarvan iedereen weet dat die bepaald ongezond en gevaarlijk zijn. We denken in het bijzonder aan de roeiers en andere watersporters die daar hun hobby beoefenen.”
De oorzaken van de vervuiling van de Ringvaart bevinden zich vooral in het bekken van de Gentse kanalen (rioleringen, huishoudelijke lozingen en landbouw), zo stelt het Brugse stadslabo vast. Opmerkelijk feit daarbij: het water dat Brugge verlaat via de Oostendse vaart is zelfs heel lichtjes beter dan het water dat Brugge ontvangt via de Gentse vaart.
Aandachtsgebied
“De Vlaamse overheid besliste dat het kanaal Gent – Oostende een “aandachtsgebied” van klasse 5 is, wat betekent dat een goede ecologische toestand pas zal worden bereikt in 2033, over net geen tien jaar dus”, zucht Ilse Coopman. “Om dat te halen kijkt men vooral naar de gemeenten Lievegem, Deinze en Waarschoot, waar een totale vrachtreductie moet worden gerealiseerd voor fosfor tot 584kg/jaar en voor stikstof tot 4272 kg/jaar.”
Bijgevolg vraagt het gemeenteraadslid dat het Brugs stadsbestuur ‘beleefd maar doortastend’ aandringt bij de bestuurders van deze Oost-Vlaamse gemeenten om de inspanningen te verhogen: “Dat zou een fantastische zaak zijn, voor mensen, dieren en de natuur in het algemeen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier