Brugs slachthuis tijdelijk of definitief dicht?
Het Brugs slachthuis gaat dicht. Tijdelijk of slechts vier maanden voor renovatie? Op maandag 29 november werden de laatste beesten aangevoerd op de plek waar sedert 1950 onafgebroken geslacht werd. De uitbater laat intussen zijn dieren slachten in Lichtervelde en wil naar eigen zeggen op 1 april 2022 het Brugse slachthuis opnieuw in gebruik nemen. Maar sommige Brugse slagers vrezen dat het slachthuis definitief zijn deuren sluit.
Sinds 1846 had Brugge een stedelijk slachthuis. Aanvankelijk in de Hauwerstraat, op de plek waar nu het nieuwe beurs- en congresgebouw oprijst. De runderen en de paarden werden verkocht op de Vrijdagmarkt, de nabijgelegen Bloedput herinnert ook nog aan de slachtactiviteit. Na 1950 verhuisde het stedelijk slachthuis naar de Sint-Pieterszuidstraat. In 1986 nam de familie Lootens samen met driepartners het slachthuis over van de stad Brugge. Deze familie voert op die site twee verschillende activitieten uit via twee aparte firma’s : sedert enkele jaren slachten via NV Brugs Slachthuis en vlees verwerken via de NV Brugse Vleescentrale.
Brugse Vleescentrale
De NV Brugse Vleescentrale werd op 1 oktober 1977 gesticht door Walter Lootens, vader van de huidige gedelegeerd bestuurder Paul Lootens, die op de Blankenbergsesteenweg ook nog een winkel voor particulieren runt. Sedert november 2010 heeft de Brugse Vleescentrale ook een Cash en Carry in de Jacob Van Arteveldestraat, dat hen toelaat om een zeer ruim gamma aan vlees, vleeswaren, gevogelte, wild en salades aan te bieden.
De Brugse Vleescentrale gaat er prat op dat ze beschikt over moderne productiehallen. Haar infrastructuur is aangepast aan de strengste en laatste opgelegde normen, zo lezen we op de website van het bedrijf. Daar wringt het schoentje in die andere firma, met name het Brugs Slachthuis. Paul Lootens wil naar eigen zeggen investeren in de renovatie van het slachthuis. Daarom heeft hij het federaal voedselagentschap verwittigd van de sluiting van het slachthuis, dat gaat voor vier maanden dicht.
“Er wordt niemand ontslagen, één persoon is met pensioen gegaan, een tweede gaat begin volgend jaar met rust. De rest van onze werknemers worden herverdeeld over onze andere activiteiten. We huren ook freelance mensen uiit het Oostblok in. Vrijdag zullen we dertig runderen laten slachten in Lichtervelde. Maar het uitbenen en het verwerken van het vlees blijft gebeuren in Brugge. Voor onze klanten en de consumenten verandert er niks”, aldus Paul Lootens.
Hij geeft wel toe dat de activiteiten in het Brugse slachthuis de laatste jaren al fel verminderd waren: “Vroeger weren hier duizenden runderen geslacht, die waren bestemd voor de export. De laaatste jaren betroft het wekelijks amper 90 runderen voor de korte keten en voor ons eigen bedrijf, om vlees te verwerken.”
Onrust
En toch zorgt het nieuws voor nogal wat onrust bij de Brugse slagers. Zij kregen een brief dat zij moeten uitkijken naar een ander slachthuis en vrezen dat de sluiting definitief is. “Een stad als Brugge zonder slachthuis! Dat kan toch niet! We moeten nu minstens dertig kilometer rijden om onze dieren te laten slachten”, zucht een beenhouwer. Hij moet nu noodgedwongen met zijn runderen naar Lichtervelde, Eeklo, Rekkem, Beerst of zelfs over de grens naar Sluis.
Maandag werd het slachten van de laatste koe in het Brugse slachthuis met een tricolore vlag gevierd. Ondertussen gonst het in en rond de slachterij van de geruchten dat de familie Lootens de site al verkocht heeft aan een projectontwikkelaar. Die wil op die plek appartementen en winkels realiseren én zou de familie Lootens tot eind 2023 de tijd gegeven hebben om al haar activiteiten te verhuizen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier