Brugs raadslid Nele Caus: “Had het ongeval tijdens Benenwerk kunnen voorkomen worden?”

De politie verzegelde het Astridpark na het ongeval. © JVM
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 10 augustus werd Benenwerk overschaduwd door een incident waarbij twee zwaargewonden en vijf lichtgewonden te betreuren vielen. Nele Caus (N-VA) polste tijdens de gemeenteraad bij het stadsbestuur of dit ongeval had kunnen vermeden worden.

“Met N-VA Brugge hopen we dat de slachtoffers van het ongeluk in het Astridpark snel en volledig herstellen. Zo jammer dat dit gebeurde, net toen zoveel mensen zo aan het genieten waren. Graag hadden we vernomen wat de bevindingen van de deskundigen zijn en of dit hadden kunnen worden voorkomen? Al vermoeden we dat dit om vreselijke pech ging”, zei raadslid Nele Caus (N-VA).

Dode tak

In het Astridpark viel een dode tak op de feestvierders. Andries Neirynck (Groen) hekelde het gebrek aan onderhoud van het openbaar domein. Hij wees op dode takken vlakbij het SASK in Sint-Kruis, zieke beuken in de Oude Kerkstraat in Sint-Michiels. “De hoeveelheid dood hout die gevaar vormt, is enorm. Maak hiervan een prioriteit.”

Stefaan Sintobin (VB) vond dat er op alle evenementen iemand ter plaatse moet zijn om de eerste zorgen toe te dienen. Daarnaast zijn er klachten over gebrekkig groenonderhoud in Brugge: ‘Welke taken zijn uitbesteed aan onderaannemers?”

Sandra Wintein (Vooruit) beaamde: “Bewoners van de Lappersfortstraat klagen er al lang over. Aan het Bargeplein liggen er veel afgewaaide takken, net als op het jaagpad in de Vaartdijkstraat, waar veel fietsende jongeren passeren.”

Controles

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) antwoordde: “We betreuren het ongeval tijdens Benenwerk en zijn als stad burgerlijk aansprakelijk. Ik kan daar nu niet veel over kwijt, maar er zijn geen fouten gemaakt. We hebben in mei 2021 en september 2023 de tulpenboom in het Astridpark laten controleren, die werd gecatalogeerd als boom zonder risico. Het ongeval kan niet veroorzaakt zijn door de muzikale trillingen. Takbreuk kan optreden na lange periode van regen en plots warm weer. Het vraagt veel zorg en opvolging, dat doen onze ploegen ook.”

“Onze bomencel telt vijf werknemers, voor het snoeien doen we beroep op aannemers. Er is een traditie om hoogstammige bomen niet te snoeien, wel om dode takken eruit te halen. Als het te nat is, rot een boom. Het beheer van bomen wordt goed opgevolgd. We hebben 18.000 bomen alleen in de binnenstad.”

Tevreden

“Zo zullen we bijvoorbeeld de Zandstraat in Sint-Andries heraanleggen en de bomen snoeien. Om bomen gekapt te krijgen, moet je tegenwoordig jaren procederen. Er zijn daar veel discussies over. Maar 85 procent van de Bruggelingen is tevreden over het groen in de stad. Dat blijkt uit de stadsmonitor.”

“Er waren amper 181 meldingen over onkruid, dat is niet overdreven veel. Dat is enkel onbeheersbaar tijdens het zomerverlof van onze 256 arbeiders. Er is een bezetting van 97 procent van ons gemotiveerd korps dat veel perken te onderhouden heeft. Er waren klachten over onderaannemers, met één van hen hebben we de samenwerking opgezet.”

“Aandachtspunten zijn de nieuwe verkavelingen die we met hetzelfde team moeten onderhouden. Maar ik krijg toch veel complimenten van mensen die blij zijn dat we in een kleurrijke stad vol bloemen leven”, aldus Mercedes Van Volcem.

Stefaan Sintobin (VB) zei: “Als u personeelstekort hebt in de groendienst, schakel dan leefloners in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier