Bruggelingen boos over boringen voor glasvezelkabels in gevels: “Unesco-onwaardig”

“Het gaat om overbodige schending van voorgevels”, stelt bewoonster Ingrid Fockedey.©Davy Coghe Davy Coghe
“Het gaat om overbodige schending van voorgevels”, stelt bewoonster Ingrid Fockedey.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

De manier waarop Proximus in de binnenstad glasvezelkabels laat installeren voor een supersnel fibernetwerk oogst kritiek. “Die kabels worden op onze gevels bevestigd, terwijl er voldoende buizen in de ondergrond zijn. Dit hoort niet in Unesco Werelderfgoed”, zegt Ingrid Fockedey.

Deze bewoonster van de Visspaanstraat bemiddelde een compromis: de geboorde gaten in haar huis worden met siliconen gedicht en de kabel wordt via een snelbinder aan de haken van de dakgoot bevestigd.

Andere Bruggelingen zijn evenmin amused . Nathalie Beelprez uit de Katelijnevast stelde vast dat er om de 30 centimeter een gaatje in haar gevel geboord werd: “Zonder rekening te houden met een 250 jaar oude bakstenen gevel die binnenkort gerestaureerd wordt! Een lelijke en ongepast manier van werken, historisch Brugge onwaardig. De firma Besix, die de werken uitvoert, beweert dat dit conform het Koninklijk Besluit is, met akkoord van de Stad! Verder in de straat gebeurt het wel ondergronds of onder de dakgoot!”

Façadebrief

Burgemeester Dirk De fauw heeft de bewonersgrieven overgemaakt aan Proximus en Besix. Frederic Bosschem van Besix wijst erop dat het plan goedgekeurd werd door de Stad en door Monumentenzorg: “In januari is er een façadebrief in de brievenbussen gedeponeerd, met de mogelijkheid voor bewoners om binnen de tien dagen te reageren. We hebben geen bezwaar ontvangen, waardoor wij ervan uitgingen dat de bewoners akkoord waren. De kabel is bevestigd via ingeboorde klemmetjes. We moesten een rechte lijn volgen met de kabel. Ondertussen zijn alle werken uitgevoerd, is het netwerk uitgemeten en kan iedere woning van die huizenblokken aansluiten op het glasvezelnetwerk.

 © Davy Coghe
© Davy Coghe

Ingrid Fockedey is het niet eens met die stelling: “Waarom wordt er voor sommige woningen toch ondergronds gegaan? Op onze woning lag geen enkele kabel, ze gaan mooi ondergronds via verticale buizen, en Besix weigerde die te volgen, waar ze dat enkele huizen verder dan wel doet. In de Vizierstraat en in de Visspaanstraat, op puntgevels, is de kabel dwars onder de dakkapel geplaatst, terwijl de al aanwezige kabels de gevel wel respecteren. Het gaat om overbodige schending van voorgevels!”

“Bovendien stond in de brief ‘dit nieuwe netwerk wordt deels aangelegd op de gevels van de woningen’, wat verklaart waarom zo weinig mensen reageerden. Het argument van die ‘rechte lijn’ houdt geen steek: de kabel maakt voortdurend hoeken, dat kan niet anders in onze binnenstad, met die mooie variatie van huisgevels.”

De komende jaren worden 63.000 Brugse woningen voorzien van glasvezelkabels. Dit jaar zijn 8.000 huizen in de binnenstad aan de beurt. Er worden 600 gevels per maand aangepakt. Daarna komt de rand aan de beurt. De operatie duurt nog tot 2028. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier