Bruggeling Alejandro Gits aanwezig op rouwhulde voor Maradona in Buenos Aires
Bruggeling Alejandro Gits was het voorbije weekend aanwezig in Buenos Aires, toen de Argentijnen massaal rouwden om hun gestorven voetbalheld Diego Maradona.
De Brugse jurist Alejandro Gits (29) verblijft sedert januari in Argentinië. Na vijf jaar gewerkt te hebben als advocaat bij de gerenommeerde kantoren Allen & Overy en Baker McKenzie, kreeg hij van het Prins Albert Fonds een beurs en trok hij voor Boortmalt, de grootste mouter ter wereld, naar Argentinië om een nieuw merk te lanceren, verschillende processen te optimaliseren en Argentijnse brouwers door het delen van kennis te helpen hun bier te verbeteren.
Lockdown
Bruggeling Alejandro Gits heeft langs moederzijde Argentijnse roots: in de jaren ‘80 belandde de Argentijnse Marisa Herrera als rugzaktoeriste in Brugge, in jeugdhotel Bauhaus werd zij verliefd op Bruggeling Jan Gits. Ze huwden en kregen twee zonen: Alejandro en Agustin.
Alejandro Gits verblijft minstens nog tot eind februari 2021 in Rosario, want covid-19 zorgde voor vertraging bij de lancering van het nieuwe merk. “Door de pandemie kon ik tussentijds niet tijdelijk terugkeren naar Brugge, om mijn familie te zien”, zegt Alejandro Gits. Hij heeft gemengde gevoelens over hoe Argentinië de epidemie aanpakt: “Argentinië had de langste lockdown van de wereld en daardoor bleef het aantal besmettingen enorm laag. Op een bepaald moment zijn ze beginnen versoepelen en is het aantal besmettingen geëxplodeerd waardoor Argentinië nu in de top 10 wereldwijd zit qua aantal zieken. Het probleem is dat de lange lockdown het sociaal draagvlak voor nieuwe verstrengingen totaal deed verdwijnen waardoor de mensen de maatregelen vaak aan hun laars lappen. Argentijnen volgen door de band genomen de regels sowieso niet enorm goed, het strenge optreden geniet weinig steun van de bevolking.”
“De Argentijnse president heeft bij de begrafenis van Maradona bovendien zelf een hoop regels geschopnden, waardoor zijn geloofwaardigheid een enorme deuk kreeg. Zo mocht je bijvoorbeeld in verschillende provincies geen mensen uitnodigen op een begrafenis maar riep hij zelf op dat miljoenen Argentijnen Maradona zouden komen groeten. Hij stond op het balkon zonder mondmasker, omhelsde veel mensen.”
Wake
“Diego Maradona speelde in de nadagen van zijn carrière voor Newell’s Old Boys, één van de twee grote clubs in Rosario, waar ik dit jaar verblijf”, vervolgt Alejandro Gits. “Newell’s Old Boys is eveneens de club waar Messi zijn opleiding genoot voor hij naar Barcelona ging. Het voorbije weekend ben ik naar de wijk La Boca in hoofdstad Buenos Aires geweest waar ik een Argentijnse groottante heb die op drie blokken van het stadion van Maradona’s voormalige ploeg Boca Juniors woont. Ik wou zien hoe de Argentijnen in de buurt van het voetbalstadion rouwen. Daarnaast trok ik naar het presidentieel paleis waar de laatste groet georganiseerd werd. Die wake leek op een voetbalwedstrijd.”
“Het rouwen was allesbehalve covid proof. Veel mensen mensen droegen een mondmasker, maar er werd absoluut niet aan social distancing gedaan. Bovendien braken in Buenos Aires ook rellen uit. Tijdens het rouwen leek het alsof Covid even niet meer bestond en de oproep van de president om Maradona te komen groeten droeg daar enorm aan bij.”
“In Rosario daarentegen was de sfeer aan het stadion van Newell’s Old Boys wel sereen. Hoewel de supporters van Newell’s Old Boys en Rosario Central elkaar door en door haten verschenen er supporters van beide aan het stadion en omhelsden elkaar broederlijk. Iets wat werkelijk ongezien is. Hetzelfde gebeurde tussen supporters van River Plate en Boca Juniors in Buenos Aires. De rivaliteit hier is echt enorm, met veel hooliganisme, dus die verbroedering is werkelijk zeer uniek en enkel denkbaar omwille van Maradona.”
God
“Het belang van Maradona voor de Argentijnen kan werkelijk niet overschat worden. Hij is hier werkelijk een god en een boegbeeld voor het land. Het verhaal van een jongen die uit de armste sloppenwijken van Buenos Aires komt, in een gezin waar vaak geen eten op tafel stond, wereldkampioen en de beste speler van de wereld werd, spreekt enorm tot de verbeelding. En wat de Argentijnen enorm appreciëren is dat Maradona die afkomst nooit vergeten is en zich altijd uitgesproken heeft als verdediger van het arme deel van de Argentijnse bevolking. Hij is met andere woorden een ware volksheld en wordt quasi unaniem gezien als de grootste Argentijn uit de geschiedenis.”
“Hoewel hij in zijn privéleven natuurlijk regelmatig dingen uitstak die sociaal niet echt acceptabel zijn onthou ik vooral de ongelofelijke sportman en persoonlijkheid die tot de verbeelding spreekt. Om het belang van Maradona te begrijpen denk ik dan ook dat we vooral moeten kijken naar zijn impact als persoon op anderen, eerder dan zijn eigen privéleven dat natuurlijk enorm turbulent was. Ik denk dat niemand kan begrijpen onder welke druk Maradona door het leven ging sinds hij op 26 jarige leeftijd tot god verheven werd in een land waar iedereen leeft van het mate (kruidenthee), asado (barbecue feestjes), maar vooral van voetbal”, besluit Alejandro Gits, die zelf een groot voetbalfan is. Lees: fervent supporter van Club Brugge en de Rode Duivels….
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier