Brugge verkoopt de Stella Mariskerk in Zeebrugge aan Roemeense gemeenschap

De Stella Mariskerk in Zeebrugge komt in Roemeense handen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

In haar kerkenbeleidsplan krijgt de Stad Brugge onverwachte hulp van de Roemeense gemeenschap – de grootste groep niet-Belgen in Brugge. Orthodoxen en evangelische christenen herbestemmen respectievelijk de Heilig Hartkerk en de Stella Maris kapel. De kerkfabriek van Sint-Donaas heeft aangegeven dat ze de Stella Mariskerk in Zeebrugge niet langer wenst te gebruiken als gebouw voor erediensten.

“Wanneer alle stappen gezet zijn om de kerk aan de eredienst te onttrekken, komt dit onroerend erfgoed ter beschikking van Stad Brugge”, zegt schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem.

Ster der zee

In 1952 startte de bouw van de Stella Mariskerk. Deze kerk werd ingewijd onder de naam ‘Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee’. De kerkfabriek Sint-Donaas van Zeebrugge heeft recent aangegeven deze kerk niet langer te willen gebruiken als gebouw voor erediensten. Na de buitengebruikstelling voor de Rooms-Katholieke eredienst komt het gebouw in stadshanden. De Stad besliste om het gebouw te verkopen aan de zittende huurder.

“Momenteel wordt de kerk gehuurd door de Rooms-Orthodoxe metropolis van westelijk en zuidelijk Europa Orthodoxe parochie Heilige Apostelen Zeebrugge. Zij gaven aan het gebouw te willen kopen en ook het renoveren op zich te nemen. We beslisten in het college om het kerkgebouw Stella Maris te verkopen aan de Rooms-Orthodoxe metropolis van westelijk en zuidelijk Europa Orthodoxe parochie Heilige Apostelen Zeebrugge”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Oplossing

Burgemeester Dirk De fauw is verheugd dat Brugge voor de Stella Mariskerk in Zeebrugge een gedegen oplossing heeft gevonden. Het gebouw komt in goede handen terecht en zal op een duurzame manier gerenoveerd worden. De kosten voor deze renovatie zijn niet voor rekening van het stadsbestuur, maar worden gedragen door de koper zelf.”

Wist u dat de Roemenen, met 1.152 vertegenwoordigers, de top 10 aanvoeren van de niet-Belgische nationaliteiten in Brugge? Ze gaan de Nederlanders (901), de Afghanen (564) en de Polen (564) vooraf. Veel van die Roemenen zijn gelovig, er zijn in Brugge twee religieuze strekkingen.

Niet ontwijd

De orthodoxe Roemenen gebruiken sinds enige tijd de Stella Maris kapel in Zeebrugge. Volgens schepen voor de Erediensten Mercedes Van Volcem is die kerk nog niet officieel ontwijd: “Het bisdom is akkoord met het onttrekken aan de katholieke eredienst, maar we wachten nog op de handtekening van de bevoegde minister om dit te bezegelen.”

Christina Pop, de echtgenote van de orthodoxe priester Gabriël Pop, legt uit: “In feite huren wij de Stella Maris kapel al tien jaar voor onze erediensten. Van zodra de kerk ontwijd is, zullen we ze aankopen. Aanvankelijk vonden onze erediensten plaats in de cultureel centrum Scharpoord in Knokke-Heist, met 15 à 20 gelovigen. Maar onze religieuze gemeenschap is sedert 2013 vertienvoudigd. Op zondag wonen 150 à 200 mensen uit de ruime Brugse regio onze erediensten bij.”

Heilig-Hartkerk

De Roemeense evangelische kerk Izvorul Vietii, een andere geloofsgemeenschap met Adrian Petraru als priester, gebruikt sedert juni 2022 de ontwijde Heilig Hartkerk – de vroegere Jezuïetenkerk in de Vlamingstraat, waar jarenlang onder de naam Bruges Celebration pseudo-Bourgondische banketten voor Britse bustoeristen georganiseerd werden – voor hun eredienst. Want het fabriekspand in de Steenkaai in Sint-Pieters was te klein geworden voor 200 gelovigen.

Vanwaar die vele Roemenen in Brugge? Christina Pop: “Roemenen zijn harde werkers, ze vestigen zich in West-Europese steden waar veel jobs te vinden zijn. De meesten doen manueel werk: als poetshulp, in de horeca of in de haven. Maar ook de culturele faam van Brugge trekt hen aan. We integreren ons gemakkelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier