Brugge pakt uit met een nieuw afvalbeleid
Tegen 2022 moet het restafval dalen van 200 tot 159 kg per Bruggeling. Daarom pakt het stadsbestuur uit met een vernieuwd afvalbeleid. “Voor wie goed sorteert, wordt de eindfactuur tot 40 procent goedkoper”, zegt schepen van Milieubeleid en IVBO-voorzitter Minou Esquenet.
Het nieuw afvalbeleidsplan moet wel nog eind deze maand door de gemeenteraad goedgekeurd worden. Feit is dat OVAM Brugge verplicht om het te verbranden restafval drastisch in te perken. Momenteel produceert elke Bruggeling nog 200 kg restafval.
Daarom werkten de stad Brugge en IVBO een ambitieus plan uit om de doelstelling van 159 kg per Bruggeling te halen. Het plan bevat aanpassingen over hoe afval wordt opgehaald. Daarnaast is de tariefzetting, gekoppeld aan een afbouw van de milieubelasting, gericht op maximaal sorteren. Het afvalbeleid wordt in twee stappen uitgerold. Sommige maatregelen gaan in op 1 april 2021 en andere worden van kracht vanaf 1 januari 2022. Want het zal nog minstens een half jaar duren vooraleer IVBO de voorziene duokarren voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) aangekocht heeft.
Botervlootjes
Vanaf 1 april mogen in de nieuwe blauwe pmd-zak ook botervlootjes, yoghurtpotjes, verpakkingsfolies, witte of zwarte kunststofvlootjes voor vlees- en viswaren meegegeven worden. Ze worden in een aparte verwerkingsinstallatie gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen. Bovendien wordt de prijs van een pmd-zak verlaagd van 0,25 naar 0,15 euro.
De nieuwe, gerecycleerde bruine restafvalzak wordt milieuvriendelijker maar kleiner, respectievelijk voor 60 en 30 liter tegen 1,10 en 0,60 euro. “Dat doen we ook uit respect voor de afvalophalers”, zegt Minou Esquenet. “De oude zakken kunnen nog tot het einde van dit jaar gebruikt worden.”
Vanaf 1 januari 2022 zal gft in aparte zakjes opgehaald worden. “Voortaan zal dat organisch afval gecomposteerd of vergist worden. Bij vergisting wordt biogas gemaakt dat kan omgezet worden in groene warmte”, vervolgt Minou Esquenet.
Om dit sorteergedrag aan te moedigen zal een bio-afbreekbare 40 liter gft-zak worden aangeboden tegen de goedkope prijs van 0,40 cent. Een kleiner formaat van 15 liter tegen 0,15 euro.
Milieubelasting
“De gft-zakken zullen wekelijks worden opgehaald op dezelfde dag als het restafval. De huidige inzamelingen voor tuinafval en snoeihout blijven onverminderd bestaan. Uit ervaring met andere steden en gemeenten weten we dat we 25 tot 35 procent van ons restafval als gft kunnen inzamelen”, vertelt de milieuschepen.
Om iedereen te motiveren tot beter sorteergedrag en minder restafval, wordt de prijs van de bruine zakken in 2022 opgetrokken naar 1,70 euro (60 liter) en 0,85 euro (30 liter). Volgens Minou Esquenet zal elke inwoner die optimaal sorteert, merken dat hij of zij geld uitspaart. “Bijna 40 procent in 2024. Want tegen dat jaar wordt de milieubelasting gefaseerd afgeschaft. In 2022 wordt ze al gehalveerd voor alleenstaanden en gezinnen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier