Brugge krijgt 500.000 euro Vlaamse subsidie voor project ‘klimaatwijk Sint-Gillis’

Burgemeester Dirk De fauw en schepen Minou Esquenet geflankeerd door buurtbewoners Martin Cremer (met muts) en Peter Decleer. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Brugge is met het projectvoorstel ‘klimaatwijk Sint-Gillis’ laureaat geworden in de projectoproep klimaatwijken en krijgt daarvoor 500.000 euro Vlaamse subsidie. Met deze subsidie wil Stad Brugge de heraanleg van de Sint-Clarastraat zo klimaatvriendelijk en klimaatrobuust laten uitvoeren. Er wordt onder meer gedacht aan een warmtenet met restwarmte van de Genencor-fabriek vlakbij.

Onder de paraplu ‘BruggeNaarMorgen’ levert Stad Brugge samen met tal van Brugse organisaties, verenigingen, ondernemingen en individuele burgers inspanningen om de lokale uitstoot van CO² in Brugge te halveren. In dat kader nam Brugge onlangs deel aan de thematische projectoproep stadsvernieuwing ‘klimaatwijken’ met de indiening van het projectvoorstel ‘klimaatwijk Sint-Gillis’.

Klimaatvriendelijk en klimaatrobuust

Brugge is hierbij laureaat geworden en ontvangt 500.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid om het project te realiseren. Met de subsidie wil Stad Brugge in de eerste plaats de heraanleg van de Sint-Clarastraat zo klimaatvriendelijk en klimaatrobuust mogelijk te laten uitvoeren. Daarbij zal ook onderzocht worden of de warmte van de gistfabriek Genencor/IFF benut kan worden als warmtebron voor een warmtenet in Sint-Gillis. Zowel voor de woningen als de vele grote gebouwen in en rond de Sint-Clarastraat (met onder andere de kantoren van Liantis, de kantoren van het Wit-Gele Kruis, het Koninklijk Atheneum, het woonzorgcentrum Engelendaele, …) kan dit een belangrijke hefboom zijn om op termijn hun woning of gebouwen gasloos te verwarmen.

“Een warmtenet is een slimme oplossing om restwarmte van Genencor te benutten voor de verwarming van gebouwen en woningen. Er zijn heel constructieve gesprekken lopende met verschillende partners”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet (CD&V). “Of dit warmtenet ook effectief kan of zal worden gerealiseerd, is afhankelijk van veel factoren. Maar met dit stadsvernieuwingstraject willen we alvast investeerders duidelijk maken dat we in Brugge deze warmtenetoplossing alle kansen willen geven, ook in de historische binnenstad.”

Het stadsbestuur wil van de heraanleg van de Sint-Clarastraat ook gebruik maken om de mobiliteit in de hele buurt te herbekijken zodat er ook meer ruimte komt voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en deelmobiliteit. Er zouden zo ook meer groen- en watervoorzieningen gerealiseerd worden.

Klankbordgroep

“De Sint-Gillis klimaatwijk is natuurlijk niet mogelijk zonder ook de bewoners van Sint-Gillis te betrekken. Daarom wordt een klankbordgroep opgesteld met betrokkenen uit de buurt om samen na te denken over hoe we deze wijk klimaatneutraler en klimaatrobuuster kunnen maken”, stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Via een wijkklimaattafel en allerlei workshops willen we de bewoners van Sint-Gillis mobiliseren om mee het klimaatplan BruggeNaarMorgen te realiseren. Nog voor de zomer zal een wijkklimaatcoach aangesteld worden die de bewoners van Sint-Gillis met raad en daad zal ondersteunen om mee werk te maken van de Sint-Gillis klimaatwijk”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier