Briek Schotte leeft voort in fietsroutes voor geoefende fietsliefhebber en voor gezinnen

Een grote groep mensen is betrokken bij de fietsroutes en andere festiviteiten rond de 100ste geboorteverjaardag van wijlen Briek Schotte. © TVW
Redactie KW

Kanegem, Tielt (en Roeselare) eren Briek Schotte in het jaar van zijn 100ste geboorteverjaardag met twee fietsroutes. Op 7 en 8 september volgt een heus feestweekend met onder meer expo’s van cartoons en wielershirts en een wielerbeurs.

Tielt is zijn plannen voor de unieke fietsroute gaan bespreken met het provinciebedrijf Westtoer. “We zijn er in geslaagd de fietsknooppuntennetwerken van het Brugse Ommeland, waar de regio Tielt toe behoort, en de Leiestreek aan elkaar te linken. De Leiestreek inderdaad, omdat de grote lus van 70 kilometer – Briek XL – zich uitstrekt tot in Roeselare”, zegt schepen van Toerisme Hedwig Verdoodt (CD&V).

Ticketkorting Koers

Het Roeselaarse wielermuseum Koers is mee opgenomen in het traject: “Wat meer is: als je met je fietskaart in de hand kunt aantonen dat je de route fietst, krijg je tot 30 juni volgend jaar twee euro korting op een toegangsticket”, zegt de bevoegde Roeselaarse schepen José Debels (CD&V). Briek hielp in 1998 het wielermuseum openen. “En hij kocht ook steevast zijn koersschoenen in Roeselare, bij Camiel Thomas in de Ieperstraat.” Verder vind je in Koers een fiets van Schotte en foto’s terug, evenals het shirt waarmee hij ooit Koolskamp Koers won.

Deze zomer promoten we ook een bijkomend, gemarkeerd lusje doorheen het kernwinkelgebied – Céline D’hulst, beleidscoördinator vrije tijd

De tweede, kortere route, het ‘Briekske’ is 32 kilometer lang en vertrekt net als de Briek XL op de Markt van Tielt (knooppunt 48). Je komt voorbij de Poelberg, Aarsele, Brieks geboortedorp Kanegem en Schuiferskapelle. “Dat is vooral een gezinsvriendelijke tocht, terwijl de langste afstand zich eerder leent voor e-bikes, de geoefende fietsers of wielertoeristen“, weet Céline D’hulst, de Tieltse beleidscoördinator vrije tijd.

Informatieborden

De routes zijn tijdloos en kunnen dus op elk moment worden gefietst. “Deze zomer promoten we echter ook een bijkomend, gemarkeerd lusje doorheen het kernwinkelgebied. Vanaf de Markt is het niet langer dan 1 kilometer. Je passeert het Huis Mulle de Terschueren, het Ontvangerstraatje en de Kortrijkstraat. “Voor de wielerliefhebbers is het leuk meegenomen dat ze zo ook de panelen op de ramen van de collegesite in de Kortrijkstraat kunnen bewonderen, waar zowel afbeeldingen en citaten van Briek als gedichten over hem op prijken”, geeft Céline nog mee. Ook in Kanegem staan er extra informatieborden langs het traject.

Deze fietskaart is gratis af te halen in het stadhuis of te downloaden via www.tielt.be.
Deze fietskaart is gratis af te halen in het stadhuis of te downloaden via www.tielt.be.© TVW

Het stadsbestuur maakte van de voorstelling van de fietsroutes gebruik om het feestweekend van zaterdag 7 en zondag 8 september in Kanegem voor te stellen, want daarvan zijn de contouren al meer dan zichtbaar. Die twee dagen zijn er, telkens van 10 tot 18 uur, twee expo’s gratis te bezichtigen. De eerste expo ‘Briek 100’ is er eentje met wielershirts van de lokale verzamelaar Nico Toye en vindt plaats in de Sint-Bavokerk. Jef De Sutter uit Koolskamp stelt gelijktijdig een stuk of 30 wielercartoons tentoon in het oud-gemeentehuis van Kanegem. Ook tekeningen van Briek uit oude Franse wielermagazines worden van onder het stof gehaald.

Memorial Briek Schotte

Zaterdag 7 september van 8 tot 14 uur is er een wielerbeurs op het dorpsplein of in de parochiezaal. Daar kunnen onderdelen van retrofietsen worden geruild of aangekocht. De Vriendenkring der Flandriens organiseert ‘s zondags zijn twaalfde Memorial Briek Schotte en stelt die fietstocht over 75 kilometer in groep, met een gezapig tempo, voor de gelegenheid open voor een breed publiek. “We fietsen dwars door Brieks levensverhaal, langs negen plekken die iets met hem te maken hadden. We starten om 10 uur aan het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde en stoppen om 12 uur voor een huldemoment in Kanegem”, zegt bezieler Guido Van Cauwenberghe. “Daarna rijden we naar de begraafplaats van Nieuwenhove-Waregem, waar met onder anderen gewezen Belgisch kampioen Paul Haghedooren en wereldkampioen tijdrijden bij de juniores Igor Decraene Waregemse flandriens begraven liggen.” Ook de familie van de in 2004 overleden flandrien tekent present. Inschrijven kan nu al via Patrick Vanryselberghe 0478 57 59 57 of pvrvdb@yahoo.com.

Een maand later zijn er nog twee activiteiten gepland in de marge van Briek 100: de halve marathon ‘Briek loopt’ in Kanegem op zondag 6 oktober en de jaarlijkse retrokoers Guidon Titan een week later.

(TVW)

De fietsroutekaart is gratis verkrijgbaar bij het Stadspunt Tielt, de Poelbergsite, het wielermuseum Koers, horecazaken met Briek-creaties en gratis te downloaden via www.tielt.be.