Brexit speelt ’t Iengels Wienkeltje parten: “Opgeven? Daarvoor zien we onze klanten te graag”
’t Iengels Wienkeltje, de speciaalzaak met een uniek aanbod aan Engelse specialiteiten in Oostende, sluit een maand de deuren. Die tijd heeft uitbater Peter Beyen nodig om zich de nieuwe brexitregels eigen te maken. “Die gaan mij het leven heel wat moeilijker maken.”
’t Iengels Wienkeltje – de vlag dekt perfect de lading – is al jaren een begrip in Oostende en omstreken. Ook klanten uit het buitenland vinden de weg naar het ruime aanbod aan Britse specialiteiten. Van talloze soorten thee, confituur en sausen tot de typische Engelse worstjes, cakes, scones, ciders en chocolade.
Douaneformaliteiten
Uitbaters Peter Beyen (57) en zijn vrouw Annie Denys (55) hebben de zaak een drietal jaar geleden overgenomen, na het Britse referendum over de brexit. Ze zijn tevreden nu er op de valreep toch een handelsakkoord tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk is gekomen. Maar de uitbating van de zaak wordt er niet gemakkelijker op, integendeel.
“Er komt een einde aan het vrij verkeer van personen en goederen”, vertelt Peter Beyen. “Zeker voor een kleine zaak met een gevarieerd aanbod als het onze zullen de douaneformaliteiten en de bijkomende voedselinspecties zwaar doorwegen. Het mag misschien een fluitje van een cent zijn om een vrachtwagen, geladen met wasmachines, aan te geven, maar om dat te doen voor 130 verschillende producten uit 65 productfamilies is op zijn minst een heel ander verhaal. Ik trek één keer per week naar het Verenigd Koninkrijk en tot vandaag deed ik mijn douaneaangifte zelf, maar ik moest slechts vijf producten aangeven bij de Belgische douane. Met de nieuwe regeling raden alle instanties nu aan om een beroep te doen op een douaneagentschap, maar je gaat er dus een nodig hebben aan beide zijden van het kanaal, zowel voor in- als uitvoer, alsook voor de voedselinspectie.”
Geen worstjes meer
Naast de ingewikkelde formaliteiten, die veel meer gaan kosten, komt ook de vaststelling dat niet alle producten nog toegelaten zullen zijn. “De Britse kranten stonden er vorige week vol van dat verse varkensworstjes niet meer naar Europa uitgevoerd mogen worden. En dat is een heel populair product bij ons. Als je bovendien weet dat ik tientallen varkenspasteitjes per week verkoop, zal de administratieve rompslomp ervoor zorgen dat ik dat niet meer winstgevend kan doen.”
“Visproducten invoeren zie ik niet meer zitten, want daarvoor moet je naar de inspectie in het Franse Boulogne-sur-Mer rijden. Ook in het Verenigd Koninkrijk moet ik voortaan een heel eind verder rijden om gecontroleerd te worden. Maar we blijven het positief bekijken. Een no-deal had voor prijsverhogingen tot dertig procent gezorgd. Wij geven het niet op, want daarvoor houden wij te veel van onze klanten, onze winkel en onze producten.” (Dany Van Loo)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier