Bredene schrapt vuurwerk op 21 juli door brandgevaar: gouverneur laat beslissing bij organisatoren
Kustgemeente Bredene heeft beslist om het vuurwerk op de nationale feestdag nu donderdag te schrappen. Ze doen dat omdat er te groot brandgevaar is. “Dat vuurwerk wordt dicht afgestoken bij de duinen en zeker nu het zo droog is, willen we geen risico’s lopen”, vertelt schepen van Toerisme, Alain Lynneel (Vooruit). De optredens zullen wel nog doorgaan.
“We hebben deze week overleg gehad met de brandweer en de dienst noodplanning over het vuurwerk op de nationale feestdag. Uiteindelijk werd er beslist om het dit jaar niet te laten doorgaan. De duinen zijn te dichtbij de afvuurplaats. En met de hitte en het droge weer van de afgelopen weken is het risico op brandgevaar te groot. We zouden niet willen dat er ergens een spetter in de duinen terecht komt en dat er daar dan brand ontstaat”, vertelt schepen van Toerisme, Lynneel (Vooruit). De optredens die avond zullen wel nog gewoon doorgaan.
Het is al het derde jaar op rij dat er geen vuurwerk zal zijn op 21 juli in Bredene. In 2020 kon het niet doorgaan door de coronamaatregelen. En vorig jaar was er ook al geen vuurwerk op de nationale feestdag in Bredene uit solidariteit met de slachtoffers van het noodweer in Wallonië en Limburg.
Het geplande vuurwerk in De Haan, waar het deze namiddag in de duinen op de grens met de gemeente Bredene heeft gebrand, zal voorlopig wel nog doorgaan. Dat laat Marleen Bouwens-De Soete, schepen van Toerisme (Samen Vooruit!) weten.
Gouverneur vraagt gemeenten alert te zijn
Gouverneur Carl Decaluwé begrijpt de beslissing van gemeente Bredene. “Zeker nu het Agentschap Natuur en Bos voor gans Vlaanderen code oranje heeft afgekondigd voor brandgevaar is het logisch dat de lokale besturen er nog eens over nadenken of het vuurwerk wel veilig kan doorgaan. De ene locatie is de andere niet. Er is niet overal, waar er vuurwerk gepland staat nu donderdag brandgevaar.”
“Tijdens de coronacrisis in 2020 is er op provinciaal vlak een verbod geweest op vuurwerk. Maar dat was toen om samenscholingen te vermijden. Nu gaat het om brandgevaar, daar spelen er meerdere factoren een rol in. De organisatoren en lokale besturen doen best een grondige risico-analyse en moeten er zelf over beslissen of het vuurwerk wel veilig kan doorgaan”, besluit gouverneur Decaluwé.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier