Brecht Warnez (CD&V): “Hoger onderwijs moet ook in West-Vlaanderen naar code rood”

© belga
Philippe Verhaest

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. “De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden.”

De herfstvakantie voor het basis- en secundair onderwijs wordt met drie dagen verlengd, maar dat is volgens Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) niet voldoende. “Ook het hoger onderwijs moet strengere maatregelen nemen”, zegt hij.

In het hoger onderwijs kiest elke universiteit en hogeschool zelf hun kleurencode. “Dit zorgt ervoor de universiteit Gent vanaf vandaag in code rood start, terwijl de KU Leuven code oranje hanteert. Beide universiteiten zijn actief in Kortrijk en passen er verschillende maatregelen toe. Het is tijd voor duidelijke keuzes. We zien dat leeftijdscategorie waartoe de studenten behoren, het zwaarst getroffen is door Covid-19. Dat is geen vingerwijzing, maar een vaststelling. Dan moet je beslissingen durven nemen.”

Code rood betekent dat zo goed als alle lessen online moeten gebeuren. Practica kunnen wel blijven doorgaan, zolang de coronamaatregelen gerespecteerd worden. Ook stages kunnen aangehouden worden, als dat in samenspraak met de stageplek mogelijk blijkt.

Brecht Warnez.
Brecht Warnez.© BELGA

De laatste twee maanden raakten volgens Sciensano 2.624 West-Vlamingen tussen 20 en 29 jaar besmet. Velen van hen zitten in ons hoger onderwijs. Vorig academiejaar van maart tot eind augustus waren dat nog 998 besmettingen. “Het aantal besmettingen stijgt, er moet echt ingegrepen worden. Bij strengere maatregelen moet er wel voldoende aandacht zijn voor de begeleiding van de eerstejaars en de studenten uit kansengroepen.”

Brecht Warnez is zelf professor Bestuursrecht aan de UGent en gaf vandaag zijn eerste volledig digitale college. “Niet fijn”, beklemtoont hij. “Niet voor de studenten, maar ook niet voor mij als docent. Maar het is wél de beste keuze. En dat is van belang.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.