Braziliaanse Tieltse in vuur en vlam voor onze nationale voetbalploeg

© WME
Jos Remaut

Wordt het België boven nu vrijdag, of toch Brazilië? Estér Hashiguchi moet niet lang nadenken: “De Rode Duivels gaan winnen, ze moéten winnen. Niet alleen omdat ik meer van België hou dan van mijn thuisland Brazilië, maar ook omdat ze als ploeg sterker zijn dan de Brazilianen, waar alles te veel rond die ene figuur van Neymar draait.” Estér zal zich vrijdagavond alvast de ziel uit het lijf schreeuwen aan het grote scherm op de Europafeesten.

Ze is een supporter met passie, zo zijn Brazilianen nu eenmaal: ze tonen wat ze voelen, met hun hele lijf en leden. En toch heeft ze het niet zo voor haar eigen nationale ploeg. “Misschien wel omdat ik te weinig fier ben op mijn land”, zegt Estér (29), die afkomstig is uit de buurt van Sao Paulo. “Ik heb er me nooit écht gelukkig gevoeld, en als jongere droomde ik er al van om de wijde wereld te verkennen en dan ergens wel te blijven hangen waar het beter is dan in Brazilië. Want ook al is dat niet echt een arm land te noemen: de armoede die er is, is wel heel zichtbaar en het leven is er ontzettend duur voor de gewone mens: een paar sneakers van Nike bijvoorbeeld, dat is daar haast onbetaalbaar.”

België, zei u?

Aan haar 21 jaar wist Estér het: ze zou naar Londen trekken. Met haar diploma van lerares Engels had ze alvast de taal onder de knie, dus dat zou daar wel lukken. “Ik had echter een paar Braziliaanse vrienden in Brussel, die me overtuigden van toch maar eerst eens een tussenstop te maken in België, een land dat ik totaal niet kende. Maar dat me wel van dag één charmeerde, zodat er van doorreizen naar Londen al gauw geen sprake meer was. “Ik had vrij snel mijn Frans onder de knie en vond werk als claening lady. Een job die ik nu nog altijd doe en die mij niet afschrikt, ik verdien hier trouwens meer als schoonmaakster dan een lerares in Brazilië. Na een jaar moest Estér terug naar Brazilië, maar ze kon er niet meer aarden en drie maanden later stond ze, zeer tegen de zin van haar ouders, alweer in Brussel. “Ik vond hier snel weer werk, maar dit keer was het in Aalst, en tot mijn grote verwondering werd daar alleen maar Nederlands gesproken! Ik kon dus weer op taalles, al leerde ik ook veel van mijn collega’s.”

“In Brazilië zeggen ze: wie wint van Engeland, die wordt wereldkampioen”

En toen kruiste de liefde haar pad. “Mijn vrienden en vriendinnen vonden dat het nu toch echt wel tijd was voor een lief en zo leerde ik, online, mijn vriend Eros Moeyaert uit Tielt kennen. We ontmoetten elkaar voor het eerst in levende lijve op de nationale feestdag in Brussel. Aanvankelijk bleef het bij een pendelrelatie, maar op den duur wilden we toch wel onze stek samen, en hij kon me overtuigen dat dat een appartementje zou worden in Tielt. Toch wel een enorme aanpassing is dat geweest: vooreerst kon ik nu ook nog eens West-Vlaams gaan leren, en verder is het hier toch wel héél erg stil ‘s avonds. Maar ach: het is hier wel goed, en Tielt lijkt me dé ideale plaats om kinderen te laten opgroeien…”

Keiharde voetbalfan

Eros is voor Estér de ideale man, op één facet na dan: hij houdt absoluut niet van voetbal, zij des te meer. “Toen ik nog in Brazilië woonde, kon je mij daar regelmatig vinden in de voetbalstadions, dat ook vrouwen keiharde voetbalfan zijn is daar heel gewoon. Hier in België ben ik voetbalfan gebleven, maar nu zijn het de Rode Duivels die absoluut mijn hart gestolen hebben! En geef toe: Dries Mertens en Kevin De Bruyne zijn ook geen lelijke jongens hé… Al blijft het belangrijkste natuurlijk hun voetbaltalent. “Ik sta vooral in bewondering voor hun samenspel, daar waar de Brazilianen het vooral moeten hebben van hun sterkte recht voor doel.”

Estér smult dus volop van het WK, terwijl haar Eros dan maar wat videospelletjes speelt. De match tegen Japan was voor haar ook iets bijzonders, want haar vader is een Japanner. “Ik was voor de Belgen, mijn ouders voor de Japanners. Nu die eruit liggen, zullen ze voor de Belgen supporteren zeggen ze, maar ik geloof hen niet…” Ester verslindt ook gretig alles wat er in de media verschijnt over het wereldkampioenschap. “Zo spijker ik ook nog wat mijn Nederlands bij. Of de Belgen kans maken om het WK te winnen? Absoluut. Er is in Brazilië een wijsheid die zegt dat wie de Engelsen verslaat grote kans maakt om kampioen te worden. Wel, hebben we dat niet gedaan vorige week donderdag…?”

Wat met de restaurants?

De voetbalgekte heeft ook gevolgen voor de Tieltse horeca. Wat blijkt? Heel wat mensen annuleerden deze week het restaurantbezoek dat ze op vrijdagavond voorzien hadden en ook personeelsleden haken af. Wij legden ons oor te luister bij vier Tieltse restaurants.

Crommenwal, Krommewalstraat: “Wij zijn vrijdagavond gesloten”, stelt zaakvoerder Xavier Vandeginste. “Twee grote groepen belden af, waardoor het ons een beter idee leek om de zaak te sluiten.”

Tommegoed, Rijkegomkouterstraat: “Vier personeelsleden lieten weten dat ze niet kunnen komen werken”, vertelt zaakvoerder José Vanbeselaere. “Normaal hebben wij op vrijdagavond minstens 65 couverts, maar omdat we over minder personeel beschikken, zal dat nu beperkt blijven tot een veertigtal. Een twintigtal mensen dat al geboekt had, annuleerde via internet. Ik heb ondertussen een mail gestuurd naar alle anderen dat het personeel de wedstrijd natuurlijk graag wil volgen en dat we daarom al om 17.45 uur beginnen in plaats van om 19 uur. We zouden het dus appreciëren, mocht de mensen wat vroeger willen komen.”

Het Stil Vermoeden, Sint-Michielstraat: “Al ons personeel komt werken en er heeft slechts een groep afgebeld. Wij zijn dus gewoon open”, aldus Hilde Vanderhaeghen. “Ik denk eerlijk gezegd wel dat het voor de restaurants geen goede avond wordt, maar we moeten chauvinistisch zijn.”

De Naelde, Oosthoekstraat Kanegem: “Wij zijn open, maar we zullen wel een computer in de keuken plaatsen, zodat ons personeel de wedstrijd kan volgen”, vertelt Daniëlle Coussée. “Ik verwacht sowieso een kalme avond, maar we kennen de reden. Hopelijk kan dat dan goedgemaakt worden op de andere dagen. Bij EK’s of WK’s is het sowieso altijd rustiger. Daarom hebben we de voorbije weken ook bewust vakantie genomen, om klaar en uitgerust aan het zomerseizoen te kunnen beginnen.” (KPL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.