Boze boeren blokkeren belangrijke kruispunten, politie geconfronteerd met ongeziene hinder: “Dat was niet de afspraak”
“We mochten vroeger onze school verlaten om hier op tijd te geraken, want we willen tonen dat wij er ook nog zijn”, vertellen broers Ismael (10) en Joannes (15) vanop de parking bij de sportzone in Poperinge. Ze klommen bij vader Joachim Vandoorne (42) in de tractor en vertrokken woensdagmiddag met tientallen andere tractoren vanuit Poperinge richting Roeselare.
Zo ging het in heel Vlaanderen: indrukwekkende colonnes van honderden tractoren op de grote verbindingswegen. Onder politiebegeleiding, zoals vooraf gepland. Maar plots begonnen enkele boze boeren volledige kruispunten te blokkeren. “Dat was niet de afspraak”, klinkt het bij de politie, die iedereen opriep om bepaalde verbindingswegen te mijden tijdens de avondspits.
Met de actie hopen de boeren dat Brussel hun toekomst en die van hun nageslacht veiligstelt. “De grootouders en ouders van mijn vrouw en ik waren boeren. Al mijn broers en zussen zitten in de landbouw. Nu wil ik mijn vijf kinderen van acht tot vijftien jaar oud een kans geven”, vertelt Joachim, die een bedrijf met varkens en akkerbouw runt in Alveringem. “Allemaal zien ze de stiel wel zitten, maar ze beginnen zich vragen te stellen. Kunnen we straks een duurzaam bedrijf uitbouwen? Loont het nog om elke dag zo hard te werken? Zal ik ook voor vanalles de schuld krijgen?”
“De wetten zijn mis, waardoor ik geen boer kan worden, dus ga ik protesteren”, klinkt het uit de kindermond van Ismael. “Ik help nu met de varkens en rijd graag met de Bobcat op onze boerderij. Helaas ben ik nog te jong om al zelf met de tractor te rijden. Mijn opa en nonkel rijden ook mee met hun tractor.”
“Vergunningen voor bedrijfsuitbreiding worden bijna onmogelijk. Maar als mijn broers en zussen allemaal willen boeren, kunnen we niet genoeg verdienen op ons bestaand bedrijf”, stelt broer Joannes. “We willen de regeringen tonen dat we hier ook nog zijn, en dat ze niet zomaar mogen beslissen zonder ons. Ze willen precies minder boeren in Vlaanderen.”
Zonder boeren zit je op een leeg bord te loeren, staat te lezen op een van de tractoren. “Daar gaan we naartoe, want we worden bijna geconfronteerd met een vergunningenstop”, aldus vader Joachim. “Ik kan mijn tijd nog uitdoen, maar mijn kinderen? Geef hun een toekomst!”
“Nooit eerder was de frustratie bij de landbouwers zo groot, vandaar deze imposante actie. We hebben er genoeg van”, stelt Stefan Vandromme (49), die een gesloten akkerbouw- en varkensbedrijf uitbaat in Poperinge. Hij klaagt ook de prijsvorming aan in de varkenshouderij. “Die is dramatisch slecht en we krijgen bijzonder weinig hulp van de overheid. De bedrijven groeien en we zijn nog maar met weinig. We komen op straat om te zorgen dat we blijven bestaan.”
Heel wat agenten loodsten de colonne van honderden tractoren, soms stapvoets, doorheen politiezone Arro Ieper. “Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen”, aldus Glenn Verdru, communicatieconsulent voor Arro Ieper. “De tractoren zorgen voor meer hinder dan verwacht, want ze kwamen plots uit alle windrichtingen en blokkeerden drukke kruispunten, waaronder het op- en afrittencomplex van de A19 en de kruispunten bij Ter Waarde en tussen Sint-Juliaan en Sint-Jan. Dat was niet volgens de afspraak. Zulke hinder door een actie heb ik nog niet meegemaakt in onze politiezone. Wij roepen iedereen met aandrang op om de N38 en N313 zo veel mogelijk te vermijden, zeker in de avondspits.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier