Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele ‘historische’ plaatsen in de buurt. (foto DRD)
Redactie KW

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.

Een veertigtal bewoners tekende present voor de wandeling. De groep startte aan de hoeve van Luc en Magda Taelman-Vanneste. Bij het begin van WO I werd aan het Hof van Brabant de eerste Duitse soldaat Carl Trunk, een huzaar, doodgeschoten door het plaatselijk verzet.

De tweede halte was bij de loods Vandesompele. “Deerlijk was ooit een grote misdadiger rijk: Plytie Pannecoucke”, stelt Luc Dewaele. “Hij had in de oorlog, samen met de gebroeders Rommens, een smokkelroute opgezet naar Frankrijk. Hij werd gevangen genomen, kwam later zijn winstdeel opvragen bij de broers om naar het buitenland te vluchten, maar die hadden de rijkswacht verwittigd, die hem in de boeien sloegen. Pannecoucke pleegde later zelfmoord in zijn cel.”

Er werd ook verwezen naar een vrouw met de bijnaam Mariette Miros, die in de Desselgemknokstraat werd gegrepen door een auto, ter plaatse overleed maar pas later door voorbijgangers werd gevonden. Dat ongeval is een ‘cold case’ omdat er nooit werd gevonden door wie of wat ze werd aangereden.

Andreapad

De volgende halte was bij een woning die vroeger rijk was aan pruimenbomen. De plaatselijke jeugd ging er geregeld pruimen stelen, tot de vrouw des huizes het beu was, de beste pruimen voor de jongeren uitzocht, maar er konijnenkeutels in had verstopt…

Na een tussenstop in de hoeve Veys werd halt gehouden bij de vakantiewoning in de Boshoek. Het huis was vroeger bewoond door twee vrome zussen die in de tuin een rotsje hadden gebouwd ter ere van de heilige Maria. Voorbijgangers ‘moesten’ er jaren geleden een schietgebedje prevelen en kregen in ruil een scapulier.

Het hoogtepunt was het tijdelijk herdopen van het Oosterlinckbospad in het Andreapad. “We doen dit ter nagedachtenis en als eerbetoon aan Andrea die dit pad en andere grondranden regelmatig aan een onderhoud onderwierp”, stelde ‘belleman’ Robbe Dewaele. “Haar authentieke borstel en harkje zijn de stille getuigen hiervan.”

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier