Bolleboos Pieter strijdt mee voor de Vlaamse PhD Cup

Pieter Senden is wiskundig onderzoeker aan de Kulak. © Kevin Faingnaert
Redactie KW

Op donderdag 19 oktober vindt de achtste editie van de Vlaamse PhD Cup plaats. Acht jonge onderzoekers stellen dan hun doctoraatsonderzoek voor aan het publiek. De uitdaging aan deze wedstrijd is dat de deelnemers hun jarenlange onderzoek helder dienen uit te leggen in een presentatie van slechts drie minuten. Pieter Senden (26), wiskundig onderzoeker aan de Kulak, hoopt de finale te halen.

Pieter behaalde in maart zijn doctoraat. Zijn onderzoek droeg de titel Hoe bepaalt de structuur van een groep zijn Reidemeisterspectrum?. Kort uitgelegd zorgde de jonge onderzoeker voor een manier om meer inzicht te krijgen in de interne werking van een wiskundige machine uit zijn onderzoeksgebied. “Mijn onderzoek is heel theoretisch. De toepasbaarheid van het onderzoek zal pas over een onbekend aantal jaar duidelijk worden, maar dat is net wat het zo interessant maakt”, vertelt Pieter. Dat is ook de boodschap die hij wil meegeven met zijn deelname aan de PhD Cup. “Net omdat het tijd vergt om theoretische resultaten in toepassingen om te zetten, mogen we de focus op theoretisch onderzoek niet verliezen. Want hoe later we de resultaten vinden, hoe later de toepassingen er zullen zijn”, vult hij nog aan.

Mediatraining

Ondertussen maakt Pieter zich klaar voor de halve finale. “We zijn nu met zestien geselecteerden. Op woensdag 27 september brengen we onze pitch van drie minuten voor de eerste keer. De acht besten stromen door naar de finale”, zegt de onderzoeker. Om de kandidaten goed voor te bereiden, worden er mediatrainingen voorzien. Tim Pauwels, Koen Wauters en Jacotte Brokken staan in voor de vierdaagse voorbereiding. “Het wordt heel intensief, maar het is het meer dan waard. Ze helpen ons om helder te presenteren, om spontaan over te komen en tonen ons ook waar de valkuilen liggen. Ik heb al enorm veel bijgeleerd”, aldus Pieter. Indien hij een ticket voor de finale behaalt, zal hij op donderdag 19 oktober aan het werk te zien zijn in het Vaudeville Theater in Brussel. Wie niet in Brussel geraakt, kan meevolgen op de livestream van VRT Max. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier