Boek & Cigarshop in Nieuwpoort verhuist in volle coronacrisis

Erwin De Plancke, partner Frank Debode en xx in hun nieuwe zaak. (foto DVL)
Redactie KW

De Boek & Cigarshop, een van de bekendste winkels in Nieuwpoort-Bad, is in volle coronacrisis verhuisd. “We hebben opnieuw aanzienlijk moeten investeren, niet evident in deze tijden.”

Erwin De Plancke en zijn partner Frank Debode hebben bewogen tijden achter de rug en dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Het koppel baat al ruim vijftien jaar zeven dagen op zeven de bekende Boek & Cigarshop uit in Nieuwpoort-Bad, maar moest onlangs in volle coronacrisis noodgedwongen verhuizen van hun vaste stek in de White Residence aan het Hendrikaplein naar een nieuwe locatie op de badplaats.

“Naast de klassieke krantenwinkel zijn we eveneens een tabaksspeciaalzaak met een onder meer uniek aanbod aan exclusieve sigaren en benodigdheden”, vertelt Erwin.” We zijn oorspronkelijk gestart met het idee om een dagbladhandel te combineren met een boekenwinkel en in de beginjaren liep dat als een trein, maar toen we de verkoop van boeken om allerlei redenen zagen slinken, hebben we het over een andere boeg gegooid.”

Passie voor sigaren

“Sigaren zijn altijd een passie van mij geweest. In de beginjaren van de winkel werkte ik eveneens als vertegenwoordiger in rookwaren, iets wat ik 27 jaar lang heb gedaan. Ik mag dus stellen dat ik er iets van ken. Om Cubaanse sigaren te mogen verkopen, moet je trouwens de nodige certificaten kunnen voorleggen en cursussen volgen. Ik ben zelfs opleidingen gaan volgen in Nicaragua, Honduras en Cuba. Een zestal jaar geleden hebben we, mits een heel aanzienlijke investering, de stockvoorraad van een sigarenwinkel uit De Panne overgenomen. Daardoor kreeg onze zaak een serieuze boost.”

“We zijn de plaatselijke bewoners heel dankbaar voor de steun”

Maar in december vorig jaar kregen Erwin en Frank bijzonder slecht nieuws. “De dag voor Kerstmis kregen we te horen dat de imposante beschermde White Residence, waarin momenteel heel wat handelszaken gesitueerd zijn, een nieuwe eigenaar had en dat die het complex volledig zou renoveren en restaureren. Kortom: we moesten op termijn het pand verlaten. Wanneer dat juist zou zijn, was nog niet duidelijk. We hadden onze zaak tot overmaat van ramp pas twee jaar voordien vernieuwd. Frank en ik hebben dan meteen beslist om eieren voor ons geld te kiezen en uit te kijken naar een nieuwe locatie.”

Steeds open gebleven

En die vonden ze kort voor de coronacrisis uitbrak aan het rondpunt in de Albert I- laan in Nieuwpoort-Bad, een boogscheut verwijderd van de White Residence. “Een heel mooie en centrale locatie. De werken zijn omzeggens helemaal af, maar we zijn deze week al open gegaan. We hebben opnieuw aanzienlijk moeten investeren en zoiets is niet bepaald evident in deze barre coronatijden. We bleven wel altijd open, wat mocht als krantenwinkel, maar we zagen onze omzet met bijna tachtig procent dalen. Op de badplaats moeten we het namelijk vooral van tweede verblijvers en toeristen hebben, maar zo lang die niet naar de kust mogen komen, is dat voor veel zaken een ramp. Ook daarom zijn we de plaatselijke bewoners zo dankbaar. Ze hebben ons altijd gesteund en zijn blijven komen in deze bijzonder moeilijk te overbruggen periode. En we leverden de kranten aan huis bij wie dat niet kon. Neen, zonder hen zou het veel moeilijker gelukt zijn”, besluit Erwin De Plancke. (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier