“Bluuf me je fikken van de thermen”: actiegroep Dement start campagne tegen hoogbouw naast Koninklijke Gaanderijen

Guy Servaes van Dement: “We lanceren een petitie online en op papier onder de noemer ‘Bluuf met je fikken van de Thermen’.” © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De Oostendse erfgoedvereniging Dement organiseerde dinsdagavond een debat over de plannen en de toekomst van het Thermae Palace tijdens een pittig debat. Opvallend: de meerderheid in het stadsbestuur stuurde, zoals vooraf aangekondigd, zijn kat. Er waren oproepen te horen voor meer creativiteit en kritiek op het voorgestelde plan. Oppositiepartij Vooruit wil meer Vlaamse subsidies. Dement lanceert ook een petitie tegen hoogbouw op de site: ‘Bluuf me je fikken van de Thermen’.

Voor het debat van Dement daagde een 150-tal aanwezigen . Guy Servaes (Dement) : “We willen het blijven onder de aandacht brengen, niettegenstaande de stad blijkbaar al beslissingen heeft genomen. Er moet gekeken worden naar andere mogelijkheden dan appartementen bouwen naast de Gaanderijen. Het is een teken van zwakte dat de stad hier niet wil zijn. Als ze echt sterk achter hun dossier stonden, dan zouden ze dat hier komen verdedigen. We nodigden ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen en de familie Vanmoerkerke uit, maar geen van hen ging in op onze uitnodiging.”

Bouwen

In het debat werd vaak de rekening gemaakt van de familie Vanmoerkerke, uitbaters van het Thermae Palace Hotel. Zowel de exploitatie van het hotel als de bouw van appartementen werd becijferd. Dat het hele project 134 miljoen zou kosten, werd door verschillende panelleden betwijfeld. Jeroen Soete (Vooruit) pleitte voor meer inbreng van Vlaanderen : “Hun inbreng van 12 miljoen euro is peanuts tegen een geraamde investering van 94 miljoen euro. Dat kan een stuk hoger. Het is geen onredelijke eis, want er gaat 26 miljoen naar Brugge voor een museumhal en Antwerpen vraagt 220 miljoen voor een fietsbrug. We moeten meer vastberaden op tafel kloppen.”

Soete zal de gemeenteraad maandag vragen om zo’n vraag voor bijkomende middelen goed te keuren. Oud-VRT-journalist, architect van opleiding en intussen Oostendenaar Gui Polspoel rekende dat er veel zal moeten gebouwd worden: “Dit hangt met haken en ogen aan elkaar. Er zijn veel vragen en die worden door de stad niet beantwoord. Ik geloof niet in het project, want een groot deel van het geld moet komen van de appartementen op de parking. Daar krijgen ze nooit toestemming voor. Ze moeten dit afblazen en met een wit blad beginnen.”

Soufflé

De plannen om Mu.ZEE te verhuizen naar het gebouw werden afgedaan als onrealistisch. Gui Polspoel : “Het hotel wordt rendabel mits het huurgeld van Mu.ZEE”. Jeroen Soete : “Er is een vernietigend advies voor de verhuis van Mu.ZEE. Bovendien gaan ze volgend jaar sluiten en doen ze voor 8 miljoen aan renovatiewerken. Om dan één jaar te openen en te verhuizen naar het Thermenhotel. Dat is niet realistisch.”

Een symbolische lege stoel beklemtoonde de afwezigheid van het stadsbestuur op het debat.
Een symbolische lege stoel beklemtoonde de afwezigheid van het stadsbestuur op het debat. © EFO

Advocaat Pieter Laleman : “Dit is in elkaar geflanst en men vergeet vooral dat het afpakken van het zicht impact heeft voor de Oostendenaar. Ik pleit ervoor om dit open te trekken. Ze moeten durven dromen en de hele site van de Koninklijke Villa tot de hippodroom betrekken.”

Over het financiële plaatje zegt Laleman : “Het heet Reverse Engeneering. Men dacht vanuit het resultaat met zoveel mogelijk appartementen. Om tot die conclusie te komen moet je een groot project hebben. Een opgeblazen soufflé. Daarom ging de renovatie van 30 naar 40, dan 80 en nu 134 miljoen euro. En om dat te betalen moeten er appartementen komen. Ze bouwen een soufflé op en zodra het bouwproject goedgekeurd is, mag die inzakken.”

Inspraak

Rode draad doorheen de avond was toch het betrekken van de burgers bij de beslissing. Georges Casteur, initiatiefnemer van de burgerlijst ‘Recht door Zee’, sprak niet veel, maar oogstte wel applaus: “Hoe is het zo ver kunnen komen? De stad, ook onder de socialisten, deed haar werk niet bij de opvolging van het dossier. Het is onze eigendom en een gezicht van de stad. Betrek een burgerinitiatief bij de besluitvorming.”

Ook tussenkomsten van Rolf Quaghaebeur (kunstencentrum KAAP) om te dromen en eerst een visie te ontwikkelen voor de site, oogstten applaus. Uit het publiek kwamen oproepen voor meer ruimtelijke visie (van professor Georges Allaert) en om het geldende BPA 114bis uit 1997 toe te passen.

Stad stuurt kat

De meerderheidspartijen lieten weten waarom ze niet aanwezig waren op het debat. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) : “We organiseerden eind januari een infoavond voor alle Oostendenaars en gingen nadien ook in debat. Er wordt volop aan het dossier gewerkt en er zijn geen nieuwe elementen te bespreken. We organiseren met Trots Op Oostende nog verschillende luistersessies, waar ruimte is voor dialoog. We staan nu voor de campagne voor de nationale verkiezingen. Er zal na 9 juni voldoende ruimte zijn om in debat te gaan over lokale thema’s.” Ook Charlotte Verkeyn (N-VA) reageerde in dezelfde zin : “We zullen als partij over belangrijke thema’s ons verkiezingsprogramma opstellen.”

Schepen Björn Anseeuw ( N-VA) reageerde schriftelijk op een reeks vragen van Dement, maar veel duidelijkheid kwam er niet: “De financiële zaken maken deel uit van het businessplan dat niet openbaar is, omdat die zaken deel uitmaken van de op te richten vennootschap. Ook de aandeelhoudersovereenkomst is niet openbaar.”

Affichecampagne

Dement smeedt het ijzer terwijl het heet is. “Er was al een eerdere petitie. Wij starten nu een petitie online en op papier waarbij we de start vragen van de restauratie, het verbieden van hoogbouw en het maken van studies en een kostenberekeningen waar ook de burgers bij betrokken worden”, zei Guy Servaes van Dement. En omdat slogans met ‘Bluuf me je fikken van…’ het goed doen in Oostende, werd ook een affichecampagne gestart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier