Blijft of verdwijnt de fabrieksschoorsteen in Ramskapelle?

© Isabelle Vanhassel Isabelle Vanhassel
Paul Bruneel

Er is de jongste dagen nogal wat te doen geweest rond de observatietoren of fabrieksschoorsteen in de Koolhofstraat in Ramskapelle. Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele liet weten dat de bescherming van de toren werd opgeheven. Het gevolg hiervan is dat de kans reëel is dat de bouwvallige toren wordt gesloopt, maar dat is niet naar de zin van heel wat andere mensen die vinden dat dit uniek oorlogsrelict niet mag verdwijnen.

Er loopt momenteel een petitie om de toren te redden en tegen de declassering ervan. Die petitie is opgestart door Dominiek Dendooven, die medewerker is in Flanders Fields Museum. “De petitie startte ik in eigen naam”, benadrukt hij. “Langs het voormalige Westelijk front is dit de enige observatietoren in een fabrieksschoorsteen die bewaard is gebleven. De weinige andere bewaarde observatietorens hebben een ander karakter. Het is ook de enige observatietoren in onze provincie die door de drie geallieerde legers werd gebruikt. Dat maakt de toren niet alleen tot een zeldzame getuige van de Britse aanwezigheid bij Nieuwpoort, maar ook van de geallieerde solidariteit van toen. De site speelde ook een rol tijdens de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog” zegt Dendooven.

Verantwoordelijkheid

“Het argument dat door de bevoegde minister aangehaald werd voor declassering, was onder meer dat er niet langer voldoende draagkracht is om de toren te behouden. Nochtans toonde de recente eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog het grote belang van het onroerende erfgoed uit die oorlog voor zowel het toerisme, de regionale identiteit als de culturele beleving.” Met de petitie wordt bewaar aangetekend tegen de declassering en worden de Vlaamse regering en de stad Nieuwpoort opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op financieel en maatschappelijk vlak op te nemen, teneinde de observatietoren te kunnen bewaren.”

In Nieuwpoort staat men niet te springen om te investeren in het behoud van dit oorlogsrelict en laat men weten dat de toren geen bezit is van de stad Nieuwpoort, maar in privéhanden is en uit onderzoek is ook gebleken dat de restauratie een enorme dure zaak blijkt. “De fabrieksschoorsteen hoorde bij een steenbakkerij die in het begin van de jaren 1900 werd gebouwd en na de oorlog weer in gebruik werd genomen in 1926 en daardoor mee zorgde voor de bakstenen voor de wederopbouw van de regio. In 1992 werd de fabrieksschoorsteen als observatiepost beschermd als monument. De toren verkeert momenteel in heel slechte staat. Heel binnenkort brengen wij het verhaal van twee Oostendenaars die het oorlogsgebeuren om en rond de observatietoren hebben meegemaakt, Charles Elleboudt en Maurice Deryckere. Beide zijn uiteraard al overleden, maar zonen van hen zijn nog in leven en zij hebben hun vaders meerdere malen horen vertellen over de observatiepost van waaruit zij de Duitse stellingen konden zien, maar ook hun geboortestad Oostende”, besluit Dendooven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier