Blankenberge stapt in struikelsteenproject voor slachtoffers van het nazigeweld
Op de gemeenteraadszitting werd een reglement voorgelegd om het plaatsen van struikelstenen mogelijk te maken in Blankenberge. Een struikelsteen is een betonnen gedenksteen van 10 bij10 centimeter groot, die in het voetpad voor de laatste verblijfplaats van slachtoffers van het nazigeweld wordt geplaatst. Op de kop zit een messingplaatje met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden of bevrijding.
Kathy Kamoen (Open VLD), schepen van Cultuur en Erfgoed: “In 2024 vieren we 80 jaar bevrijding van Blankenberge, in 2025 herdenken we 80 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog. Het lokaal bestuur vindt het belangrijk dat we deze mensen niet vergeten en dat we de slachtoffers van het nazisme blijven eren.”
“Een project als de struikelstenen is een toevoeging aan de jaarlijkse herdenkingen die de stad al organiseert. De struikelstenen zijn een herinnering aan het feit dat democratie en mensenrechten waardevol en kwetsbaar zijn. Het is de taak van ons allen om de herinnering aan het verleden levendig te houden, de democratie en de mensenrechten te beschermen en een herhaling van soortgelijke feiten te voorkomen.”
Het bestuur werkte een reglement uit voor de procedure om een struikelsteen te kunnen plaatsen. Individuen of verenigingen zullen een aanvraag kunnen doen. Eén keer per jaar zal de stad de struikelstenen plaatsen. “Ook de cultuurraad heeft het reglement besproken en positief geadviseerd”, klinkt het. (WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier