Blankenberge krijgt 25.000 euro voor project tegen kinderarmoede: “Samen spelen zorgt voor een hechtere gemeenschap”

Stad Blankenberge ontving van de Nationale Loterij 25.000 euro financiële steun voor het project ’t Speelkwartier. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Stad Blankenberge ontving van de Nationale Loterij 25.000 euro financiële steun voor het project ’t Speelkwartier. Het lokaal bestuur bindt daarmee de strijd tegen kinderarmoede aan.

In februari 2024 lanceerde de Nationale Loterij een projectoproep met als thema kinderarmoedebestrijding. Lokaal bestuur Blankenberge diende het project ’t Speelkwartier in. Het project, dat in nauwe samenwerking tussen de Jeugddienst en de Dienst Gezinsbeleid werd opgezet, biedt een antwoord op verschillende signalen en noden die zijn vastgesteld door ouders, kinderen en partnerorganisaties. Het belangrijkste doel is het creëren van een veilige speelruimte, zowel binnen als buiten, waar kinderen kunnen spelen, knutselen en hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd worden ouders actief betrokken bij de activiteiten, waardoor ook zij nieuwe contacten kunnen leggen en steun vinden bij elkaar.

Positieve impact

Burgemeester Björn Prasse: “De financiële steun helpt ons om de vicieuze cirkel van ongelijkheid in de samenleving te doorbreken. Het is essentieel dat kinderen een veilige plek hebben om te spelen, zowel binnen als buiten. Via dit project richten we ons op gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar, omdat we weten dat er voor deze leeftijdsgroep nog te weinig laagdrempelige initiatieven zijn in deze buurt. Spelen heeft een enorm positieve impact op de ontwikkeling van een kind, van het versterken van sociale vaardigheden tot het vergroten van het zelfvertrouwen. Door samen te spelen en te knutselen, versterken we niet alleen de band tussen ouders en kinderen, maar zorgen we ook voor een hechtere gemeenschap. We zijn blij dat ons nieuw project naar waarde wordt geschat en met de steun die we daarvoor mogen ontvangen.”

Ook groener en veiliger

’t Speelkwartier zal twee keer per maand op woensdagnamiddag plaatsvinden in de Jeugddienst, waar de Spelotheek als centraal punt fungeert. Kinderen kunnen hier spelmateriaal ontlenen, terwijl ouders en kinderen samen creatief aan de slag gaan. Daarnaast worden ook informele ontmoetingsmomenten voor ouders georganiseerd, waar ze kennis kunnen maken met lokale diensten en initiatieven zoals het buurtsportproject De Sportkarre, de muziekschool en andere vrijetijdsactiviteiten.

Naast het organiseren van de ontmoetings- en speelmomenten, wil de Jeugddienst het terrein rondom het jeugddomein vergroenen en omvormen tot een veilige speelruimte. Dit terrein zal ook buiten de openingsuren van de Jeugddienst toegankelijk zijn, waardoor kinderen een nieuwe plek krijgen om vrij en veilig te spelen. “De afgelopen paar jaar zien we gelukkig een positieve trend die werd ingezet, maar in een stad waar bijna 30% van de kinderen opgroeit in (kans)armoede, is het cruciaal om gelijke kansen te creëren. Met ’t Speelkwartier bieden we kwetsbare gezinnen niet alleen een plek om te spelen en elkaar te ontmoeten, maar ook om vaardigheden te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. We willen dat elk kind, ongeacht hun thuissituatie, kan genieten van zorgeloos spelen en ontdekken. Dit project zorgt samen met de zomerscholen, Spots op ukkies, Spots op verbinding en andere initiatieven die we ondertussen nemen voor meer verbinding. Het verlaagt drempels en geeft kinderen de kansen die ze verdienen”, vult schepen voor Armoedebestrijding Annie De Pauw (Vooruit) aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier