Bijna 300 aanwezigen op betoging tegen moskee in Kortrijk
Onder de slogan stop de islamisering kwamen een 300-tal leden van Voorpost en Vlaams Belang zaterdagmiddag samen op het Sint-Amandsplein in Kortrijk, onder wie VB-kopstuk Filip Dewinter.
Veel betogers van buiten Kortrijk
De betoging van het Sint-Amandsplein naar de Bio-Planet in de Brugsesteenweg en terug verliep vrij rustig. Betogers riepen slogans als geen moskee in onze stad en zwaaiden met spandoeken. Het overgrote deel van de deelnemers is niet uit Kortrijk afkomstig.
“Wij komen de bewoners hier uit de wijk ondersteunen. Er zijn moskeeën genoeg en we hoeven er niet in elke grote stad een te bouwen. Waar in Vlaanderen men ons nodig heeft gaan wij hen helpen. Ook al kennen we niet echt mensen uit Kortrijk”, vertelt Christina uit het Waasland. Ze vertrok vanmorgen om 10 uur om mee te kunnen stappen in de betoging.
“Niet leefbaar voor bewoners”
Een van de weinige mensen uit de buurt die wel mee stapt is Jacques Demeersman. Hij woont vlakbij de site en probeert buurtbewoners die tegen de komst van de moskee zijn te verenigen. “Voor ons zal het niet leefbaar zijn. Er is niet genoeg parking en de straat is niet breed genoeg om zo veel mensen op te vangen. Zo had ik mijn pensioen niet voorgesteld.”
Plaatsvervangend burgemeester Wout Maddens benadrukt nochtans dat er zoveel mogelijk overlegd wordt met de buurt. “We weten dat dit een moeilijk dossier is. Daarom willen we duidelijk communiceren met alle betrokkenen om dat op een goede manier op te lossen.”
“Vrede bewaren en overleggen”
Volgens de aanwezige bewoners is dat overleg een lachertje. “Natuurlijk moeten we betogen, op dat overleg worden alleen maar dingen meegedeeld. Niemand vraagt naar onze mening, we krijgen dat gewoon door onze strot geramd,” zegt een dame die vlak naast de Bio-Planet woont, maar liever anoniem wil blijven.
De moslimgemeenschap in Kortrijk lijkt het daarmee eens te zijn. Jamal Qnioun, zelf moslim, bekeek de betoging vanop een afstand samen met zijn vrienden. “Ik begrijp waarom hier betoogd wordt, dat is die mensen hun goed recht. De stad is heel nalatig geweest in het overleg. Mensen zijn onzeker en weten niet wat er gaat gebeuren, daarom betogen ze.” Jamal volgde de optocht op een afstand. “Ik heb een grote invloed hier in de buurt en wil voorkomen dat jonge moslims domme dingen gaan doen. De vrede bewaren en overleggen, dat is nu het belangrijkste.”
Komst moskee nog onzeker
De betoging hield halt aan de Bio-Planet waar onder andere Wouter Vermeersch, de Kortrijkse lijstrekker van Vlaams Belang voor de komende verkiezingen een toespraak gaf. Daarna zette de stoet zich terug in beweging richting het Sint-Amandsplein. Er waren geen noemenswaardige incidenten.
Dat de moskee er komt is trouwens nog altijd niet zeker. De vzw achter het project vroeg immers nog altijd geen erkenning aan bij de Vlaamse overheid. Het stadsbestuur hoopt daarop, maar kan dat wettelijk onmogelijk afdwingen. Al belooft Maddens dat daar een stokje voor gestoken kan worden. “Zonder erkenning zal Stad Kortrijk niet de nodige vergunningen afleveren voor de bouw van de moskee.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier