Bieke (35) uit Brugge verkoopt ‘jeanskunst’ om oogoperatie te kunnen betalen: “Woorden lezen lukt me niet meer”

Bieke Dobbelaere kampt met een oogziekte. (foto Davy Coghe)
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Al van in haar jeugd wordt het leven van Bieke Dobbelaere (35) ernstig gehinderd door een bijzonder slecht zicht. Haar linkeroog geven artsen een zeven, haar rechteroog amper twee op tien. “Woorden kan ik nog amper lezen”, zegt Bieke. Om dit te verhelpen zullen waarschijnlijk meerdere hoornvliestransplantaties volgen. Hiervoor lanceert ze een benefietactie.

Haar artiestennaam luidt Bieke coup d’éclat of Bieke schittering. Dit wil Bieke Dobbelaere (35) uitlokken bij mensen die haar kunst bekijken. Niet zomaar kunst, maar jeanskunst. Als bewuste Brugse recycleert ze afgedragen jeans die ze omtovert tot handtassen. “Die handtassen zijn binnenkort te koop”, zegt ze.

Om haar collectie in the picture te plaatsen hield ze een opvallende fotoshoot met Nyk De Keyser alias NyklyN in De Leegte van Alexander Goethals. Hierbij figureerde ze als levende paspop. Ze droeg kledingstukken uit haar collectie My point of blue(w). De titel van haar werk My point of blue(w) is niet lukraak gekozen, maar verwijst naar een zware oogziekte die haar vandaag heel erg beperkt in haar doen en laten.

Oogziekte

“Ik heb de aangeboren oogziekte keratoconus. Bij mannen stabiliseert die aandoening vaak na de puberteit, maar omwille van hormonale schommelingen is dit bij vrouwen niet altijd het geval”, schetst Bieke Dobbelaere. “Door die ziekte neem ik verschillende beelden tegelijk waar. Hierdoor lijkt tekst bij mij uitgewreven inkt. Vooral mijn rechteroog lijdt hier zwaar onder. Daarom ben ik al twee jaar op zoek naar de meest geschikte lenzen.”

Bieke groeide op in Harelbeke. In 2013 kwam ze in Brugge wonen na haar studies interieurarchitectuur. “Ik heb dit diploma voornamelijk op het gehoor behaald. Dit ging niet vanzelf, want vaak was ik vermoeid en diende ik me tijdens de week toch naar de universiteit te begeven”, zegt Bieke, die veel steun geniet van haar vriend Mike Julien (48), een bekende muzikant in Brugge.

Driewielerstep

Omdat haar zicht constant verandert, wachten haar wellicht meerdere hoornvliestransplantaties aan. Hiervoor rekent ze op professor dokter Carina Koppen, diensthoofd oogheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Eerst moet ze vanaf maandag 10 januari nog een reeks testen ondergaan om uit te zoeken of ze fysiek in aanmerking komt. “De voorbije jaren heb ik tientallen lenzen op maat laten maken, wat behoorlijk veel geld gekost heeft. Door mijn oogziekte sta ik op invaliditeit en is het niet gemakkelijk om dit allemaal te blijven betalen”, aldus Bieke.

Net daarom zoekt ze kopers voor haar jeanskunst. “Voor mij zou het ook een enorme winst zijn als ik me met een driewielerstep zou kunnen verplaatsen. Dan zou ik eindelijk niet meer alles te voet moeten doen”, besluit Bieke Dobbelaere.

(SV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.