Bezwaren tegen bouw 42 nieuwe woningen in Muntestraat in Hertsberge
Durabrik bouwbedrijven diende een omgevingsaanvraag in om grond te verkavelen in 18 kavels voor eengezinswoningen en in 2 kavels voor meergezinswoningen met maximum 24 woongelegenheden in de Muntestraat in Hertsberge. De omwonenden formuleerden wel enkele bezwaren.
Er worden twee loten voorzien voor open bebouwing, acht loten voor halfopen bebouwing en acht loten voor gesloten bebouwing. Op die loten zijn enkel eengezinswoningen met inbegrip van zorgwonen toegelaten. Enkel functies, complementair aan wonen, zoals kantoren, vrije beroepen en dienstverlening zijn toegelaten als nevenbestemming mits de woonfunctie de hoofdfunctie blijft en de ruimte die daarvoor ingenomen wordt slechts 30% van het bouwvolume inneemt. Voor de twee meergezinswoningen met maximum 24 woongelegenheden is de bouwhoogte beperkt tot drie bouwlagen met een kroonlijsthoogte van maximaal 10 meter en een plat dak. De verkaveling zal in twee fasen gebeuren.
Twee fasen
De eerste fase omvat alles behalve het slopen van de bestaande woning en het aanleggen van de voet- en fietsverbinding tussen het projectgebied en de Molleree. Dat zal in een tweede fase gebeuren. De aanvraag voorziet tevens de aanleg van nieuwe wegen met riolering en bijhorende infrastructuur. De Muntestraat wordt doorgetrokken in kws-verharding, gaat dan over in een betonverharding om via een zijtak de loten in het westen te bedienen met een karrenspoor. Naar het zuiden toe wordt een toegangsweg in betonstraatstenen aangelegd naar de achterkant van de kavels voor gesloten bebouwing. Centraal op het terrein worden twee wadi’s aangelegd in een groene omgeving. Drieëntwintig hoogstammige bomen worden gerooid en vervangen door 21 nieuwe. Er wordt een trapveld aangelegd met een ontmoetingsplein met zitbank. Er worden voorts twee vuilnisophaalpunten voorzien en een fiets- en wandelverbinding tussen de Proosdijstraat en de Molleree.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 21 december 2020 vastgesteld dat er 31 bezwaren werden ingediend die konden herleid worden tot drie grote punten.
Onveilig
De toegang voor het autoverkeer tot de nieuwe verkaveling langs de Muntestraat zorgt voor een onveilige situatie. Het bouwen van twee meergezinswoningen en de afwijkende bouwvoorschriften ten opzichte van de originele bouwvoorschriften van de Muntestraat zorgen voor een verlies aan privacy en het originele karakter van de Muntestraat. De bezwaarindieners zijn van mening dat de bovenste wooneenheden van de meergezinswoningen een constante inkijk zullen hebben vanuit hun leefruimtes in de omliggende eengezinswoningen en tuinen. Het derde punt omvat het kappen van een dertigtal waardevolle bomen. Het vernietigen van een landschapselement heeft een zeer negatief effect op de biodiversiteit. “Rekening houdend met de bezwaren hebben we strategische keuzes gemaakt en een compromismodel uitgewerkt. De doorsteek naar de Proostdijstraat komt tegemoet aan de vragen van de bewoners maar ook het verlagen van de meergezinswoningen. We willen ook maximaal in dialoog gaan tijdens de werken om de hinder te minimaliseren”, aldus burgemeester Jan De Keyser. Hij ontving een delegatie van buurtbewoners en gaf die de nodige uitleg in verband met de opgenomen aanpassingen naar aanleiding van de bezwaarschriften.
(GS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier