Bewoners Smeyershof verzetten zich tegen nieuw padelveld Harelbeke
De sport padel is momenteel razend populair, ook in Harelbeke. Daarom komt er in de Kleine Waregemsestraat een nieuw padelveld. Maar de buurtbewoners gaan daar niet mee akkoord. Zij vrezen voor verkeers- en geluidsoverlast en hekelen het gebrek aan communicatie.
“Ik begrijp het niet: ze bouwen hier eerst een woonwijk en daarna gaan ze daar een padelveld tussensteken.” Franky Brabant, eigenaar van Brabant-car, maakt zich zorgen. Als het geplande padelveld aan de Kleine Waregemsestraat, tussen het Smeyershof en de N36, er effectief komt, ligt het vlak aan zijn deur. Samen met enkele buren vreest hij dan ook voor verkeers- en geluidsoverlast. “De enige toegangsbaan naar het padelveld is een smal straatje. Daar moeten alle spelers straks passeren. Daarbovenop is er hier weinig plaats voor parking. Ze gaan hun auto’s op mijn terrein achterlaten”, vreest Franky.
De eigenaar van het veld, Frederique Delatter, zegt dat hij een afspraak heeft gemaakt rond de parkeerproblemen. “We spraken al met enkele aannemers in de buurt. Wij zijn met hen overeengekomen dat gebruikers op hun terrein mogen parkeren op drukkere periodes. Desnoods plaatsen we een afsluiting zodat het duidelijk is dat zijn terrein niet tot het padelveld behoort.”
David Vandekerckhove, schepen van Ruimtelijke Ordening voor Groen, geeft toe dat de locatie van het veld op het eerste gezicht wat vreemd oogt. “Ik moet zeggen: ik had nooit gedacht dat ze daar een padelveld zouden bouwen. Maar goed, de eigenaar van die grond had een bouwvergunning ingediend en de stad heeft die, na uitgebreid beraad, goedgekeurd.”
Toch is de locatie voor het veld niet toevallig gekozen. “Ik heb meer dan zes maanden gezocht naar een goede lap grond”, reageert eigenaar Frederique Delatter. “En in Zuid-West-Vlaanderen is dat niet evident. We zijn niet zomaar voor Harelbeke gegaan. In Kortrijk en Kuurne zijn alle padelclubs aan clubs verbonden. Terwijl er hier wel een zekere noodzaak is aan speelterreinen die voor iedereen toegankelijk zijn. Nu moet je daarvoor al naar Waregem.”
Petitie
“Deze zomer was er een petitie, die massaal werd ondertekend”, gaat Franky verder. Ook zijn zoon Ruben liet zijn handtekening achter, maar volgens hem negeerde de stad hun vragen en bezorgdheden. “Onze argumenten zijn door de stad bot weerlegd. We gaan daarom naar de provincie. Hopelijk zijn zij objectiever.”
Volgens schepen Vandekerckhove werden de argumenten van de buurtbewoners wel degelijk goed bekeken. “We hebben de petitie niet geweigerd, maar hun bezwaren waren in onze ogen niet sterk genoeg”, zegt hij.
Naast de inhoudelijke opmerkingen over het veld hebben de buurtbewoners vooral ook kritiek op het gebrek aan communicatie van de gemeente en de eigenaars. “Uiteraard zal er overlast zijn maar daarover werd bijna niemand iets verteld. Zo hebben ze enkel gepraat met direct aanpalende woningen. Mijn ouders werden niet verwittigd omdat hun huis niet aan het veld grenst”, zegt Ruben Brabant. “De officiële procedure zal vermoedelijk wel gevolgd zijn, alleen zal de hinder niet stoppen bij het eerstvolgende huis. We begrijpen dan ook niet dat de andere buurtbewoners en bedrijven uit de omgeving niet werden gecontacteerd.”
In gesprek gaan
Zowel het stadsbestuur als eigenaar Frederique Delatter ontkennen het gebrek aan communicatie. “Wij hadden zelfs voor de aanvraag gesprekken met buurtbewoners en toen werd het veld positief onthaald”, zegt die laatste. “Enkele ondernemers uit de buurt waren zelfs laaiend enthousiast over ons project. Iets wat Harelbeke nodig heeft, gaven zij expliciet aan. Het is spijtig dat enkele buren negatief staan tegenover ons initiatief.”
Ondanks hun kritische opmerkingen willen de buurtbewoners zeker nog met de eigenaars of uitbaters praten. “Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet resoluut tegen padel. Maar deze locatie is niet de juiste. We willen dan ook de bouw daar tegenhouden. Lukt dat niet, dan willen we best wel goede afspraken maken met de eigenaar”, zegt Ruben Brabant. Een houding waarmee Frederique Delatter absoluut geen probleem heeft. “We willen de buurtbewoners niet in het harnas jagen. Er wonen in het Smeyershof namelijk veel jonge mensen, zij maken zelf deel uit van de doelgroep. Ik sta zeker open voor een gesprek want goede buren maken goeie vrienden”, besluit hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier