Bewoners Sint-Jorisstraat in Brugge zijn druk busverkeer in hun straat beu

Redactie KW

De bewoners van de Sint-Jorisstraat en de Vlamingdam in Brugge zijn de vele zware bussen in hun straat al beu. De bussen rijden vaker op het traject sinds ze niet meer welkom zijn in de winkelstraten Geldmuntstraat en Noordzandstraat.

Het aantal ongevallen in de Sint-Jorisstraat zat al in de lift en nu rijden ook de vele bussen van De Lijn de straat kapot. Dat merken de buurtbewoners maar al te goed. “Sinds 2014 passeren hier dagelijks meer dan 400 bussen. Verschrikkelijk”, zucht Jos Ver Eecke, die al 12 jaar in de straat woont. Volgens de tachtiger gaan de gevolgen van het drukke busverkeer ver. “Niet alleen hebben we enorm veel last van het lawaai, door de constante trillingen heeft onze gevel het ook nog eens begeven onder de druk. Op verschillende plaatsen zijn er scheuren merkbaar. Ze willen een autosnelweg maken van onze straat, maar die is daar helemaal niet voor geschikt. De straat zelf is het aan het begeven, waardoor er scheuren komen in de onderliggende riolering. Gevolg: ratten in ons huis”, getuigt Jos. “En dan zwijg ik nog over de levensgevaarlijke situatie voor de fietsers, die bijna niet meer kunnen passeren.”

“Sinds de bussen hier zo vaak passeren, hebben we onze slaapkamer verplaatst naar de achterkant van ons huis.”

Enkele minuten observeren in de Sint-Jorisstraat en de man krijgt gelijk. Zelfs de buschauffeurs stoppen om te klagen over de onveilige situatie. Buurman Kris Derous (60) gaat nog een stapje verder. “Sinds de bussen hier zo vaak passeren, hebben we onze slaapkamer verplaatst naar de achterkant van ons huis. Vanaf 5 uur ‘s morgens denderen de bussen hier voorbij. Om dan nog maar te zwijgen van het stof door de dieselmotoren”, zucht Kris.

Gemeenteraad

Voordien reden de bussen van De Lijn via de Geldmuntstraat en de Noordzandstraat richting ‘t Zand en het station, maar in de winkelstraten zijn de bussen niet meer welkom. “En dus komen ze hier het wegdek kapot rijden”, zegt gemeenteraadslid Marleen Ryelandt (Groen), die sinds een jaar in de Sint-Jorisstraat woont. Ze wil het probleem, samen met haar collega Jasper Pillen (Open VLD), aankaarten op de gemeenteraad. “Het valt op dat de Sint-Jorisstraat veel gevaarlijker is geworden. Er rijdt meer verkeer en de infrastructuur is niet meer aangepast. Er dringen zich werken op.”

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) heeft wel oren naar de verzuchtingen, maar benadrukt dat er momenteel al genoeg wegenwerken in Brugge zijn. “Natuurlijk is het bussensysteem verouderd. Maar de onderhandelingen met De Lijn over kleine bussen blijven moeilijk. We hebben voorgesteld om kleinere bussen die rijden buiten de spitsuren zelf te betalen, maar we botsen voorlopig op verweer.”

(MM – Foto MM)