Bewoners Sint-Jan Ieper verzetten zich tegen komst grote windmolens

De buurtbewoners zien de komst van twee grote windmolens niet zitten. © TPA
Redactie KW

Het plaatsen van windmolens in de Westhoek blijkt niet zo evident. Na pogingen in Passendale en Poperinge de voorbije jaren, loopt nu een openbaar onderzoek voor het plaatsen van twee turbines bij de Ieperse deelgemeente Sint-Jan. Vlak na de bekendmaking verenigden buurtbewoners zich in het burencomité Frontwind.

“Veel jonge gezinnen vestigden zich de laatste jaren in deze buurt”, zegt vastgoedmakelaar Matthieu Depotter (31), die onlangs aan een eigen bouwproject begon in het nabijgelegen gehucht Wieltje in Sint-Jan. “We wonen er nog niet eens en dan horen we dit spijtige nieuws.”

“De windmolens zijn gepland in landbouwgebied aan beide kanten van de A19 en komen op ongeveer 400 meter van de woningen. We vrezen slagschaduw, trillingen, geluidsoverlast en waardevermindering van ons vastgoed.”

“Ik ging het dossier inkijken en ontdekte dat de nabijheid van de A19 en een hoogspanningslijn de voornaamste redenen zijn om de windmolens daar te plaatsen. Jammer van het vrije landschap.”

“Wij vinden het beter om zulke windmolens te groeperen, zoals op de industriezone van Ieper. Wij laten nu onze stem horen en tonen aan dat Wieltje niet zomaar een uitloper is van Sint-Jan en Ieper. Dit is een aangename, jonge en groeiende woonbuurt.”

Twee keer zo hoog als kathedraal

Guillaume Soenen (28) woont in de Tentenstraat. “Mijn partner en ik wonen er pas één jaar en ontdekten het gele plakkaat toevallig tijdens een wandeling. Een nieuwe veestal, denk je dan, maar zo’n grote windturbines hadden we hier niet verwacht.”

“De tiphoogte is maar liefst 200 meter en de rotor situeert zich op 155 meter hoogte. Zulke turbines vind je enkel in industrie- en havengebieden. Ze zijn zelfs anderhalve keer zo groot als de turbines op de Ieperse industriezone: drie keer zo groot als de Lakenhallen en twee keer zo hoog als de kathedraal.”

Overleg

De initiatiefnemer is Aspiravi, een groep uit Harelbeke waarin verschillende vennootschappen actief zijn. “Groene energie kan voor ons, maar niet in de buurt van huizen en wijken“, zegt Soenen nog. “De aanvraag is trouwens gebaseerd op wetgeving die niet correct is: de Vlaamse milieuwetgeving voldoet niet aan de Europese regels.

“Bezwaarschriften? Dat is de volgende stap, vrezen we. We vormen slechts een kleine bevolkingsgroep van een 400-tal mensen. Tegen zo’n groot bedrijf voelen we ons maar een kleine garnaal. Het provinciebestuur zal beslissen. We doen nu wat we kunnen en rekenen op het Ieperse stadsbestuur voor steun.”

Er volgt nog een overleg met de Ieperse schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Bolle (SP.A), die ook advies vraagt van een aantal adviesraden. De kwestie wordt maandag besproken in de gemeenteraad. (TPA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier