Bewoners Kastanjeboomstraat krijgen extra belasting in de bus na vergetelheid bij gemeente
Een schrijven van het agentschap Vlaamse belastingdienst planbatenheffing zorgde voor nogal wat opschudding in de Kastanjeboomstraat in Zwevegem-Knokke. Sommige bewoners kregen de boodschap dat ze een extra heffing van 15.000 euro moesten betalen. Die heffing komt er door een foutje bij de gemeente. De betrokken bewoners kunnen individueel een vrijstelling van deze belasting aanvragen.
Door de wijziging van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) industriezone Knokke, waartegen enorm veel protest is geweest, komen de woningen in de Kastanjeboomstraat in een woongebied te liggen.
Opwaardering
Vorige week kregen alle bewoners van de Kastanjeboomstraat een schrijven van het agentschap Vlaamse belastingdienst planbatenheffing, waarin stond dat iedereen een planbatenheffing moet betalen.
“Deze dienst heeft van de gemeente Zwevegem de RUP-wijziging ontvangen, waarbij de woningen die gelegen waren in een industriegebied en deze die gelegen waren in een zonevreemd gebied opgewaardeerd werden naar woongebied”, vertelt Antoon Vanassche, een van de bewoners uit de Kastanjeboomstraat.
Ingekleurd als landbouwgebied
De woningen stonden bij de belastingdienst echter nog verkeerdelijk bekend als landbouwgebied en werden door de gemeente ook zo ingekleurd. “Voor die opwaardering kregen alle betrokkenen een planbatenheffing in de bus. Voor sommige mensen betekent dat een heffing van meer dan 15.000 euro, voor mij persoonlijk 5.339,61 euro”, vertelt Antoon Vanassche, een van de bewoners uit de Kastanjeboomstraat.
Info bij de belastingdienst leert ons dat de gemeente Zwevegem nagelaten heeft om de juiste info omtrent de actuele bewoning door te geven. Deze dienst heeft blijkbaar geen kennis van het feit dat daar al woningen stonden, sommige woningen al meer dan 60 jaar. Men ging ervan uit dat dit onbebouwde percelen waren. Vandaar de opwaardering.
Collectieve rechtzetting?
De betrokken bewoners kunnen nu elk individueel een vrijstelling van deze belasting aanvragen. “Wij stellen ons echter de vraag waarom wij een vrijstelling zouden moeten aanvragen voor een belasting die ten onrechte werd geheven.”
“Eerder zou men zijn verontschuldigingen moeten aanbieden voor de paniek en angst die men heeft veroorzaakt bij deze mensen”, aldus Antoon Vanassche, die ondertussen contact had met de dienst woon- en leefomgeving van de gemeente om een collectieve rechtzetting te vragen bij de Vlaamse overheid. (GJZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier