Beweegroute geopend in kader van Week van de valpreventie

Schepenen Deprez en Spincemaille mochten samen met directrice Karolin Vannieuwenhuyse, het prikkelpad officieel openen. © geert vanhessche
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Naar aanleiding van de ‘Week van de valpreventie’ werd aan WZC Marialove in Heestert een beweegroute geopend. Vorig jaar werd al een eerst in gebruik genomen aan het Leanderhof in Zwevegem.

Jaarlijks valt één op de drie thuiswonende senioren in Vlaanderen. “In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70 % van de bewoners. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België goed voor zo’n 16.000 heupbreuken per jaar, met een totale kostprijs van meer dan 310 miljoen euro.”, gaf schepen Spincemaille (CD&V) als inleiding.

10 oefeningen

De Week van de Valpreventie had dit jaar als thema ‘Wandel je mee? Samen in beweging’ waarmee men verenigingen, organisaties en woonzorgcentra wil aanmoedigen om beweeg- en wandelactiviteiten te organiseren. Ook het Lokaal bestuur Zwevegem vindt bewegen belangrijk. Samen met de dienst samenleving, de dienst sport, Logo Leieland en WZC Marialove, ontwikkelden ze een beweegroute in de omgeving van Marialove. “Het is een rolstoelvriendelijke beweegroute, zowel voor jong als oud. De wandeling loopt over een afstand van zo’n 3 kilometer, met enkele elementaire, vrij eenvoudige oefeningen. Er werden 10 verschillende oefeningen uitgewerkt waarbij bordjes met uitleg over de oefening, hangen.”, vertelde sportschepen Raf Deprez (CD&V).

Vallen voorkomen

Eliane Spincemaille benadrukte nog eens het belang om te bewegen. “Door lichamelijk actief te blijven, onderhouden we onze reflexen, spierkracht en coördinatie. Stilzitten en inactiviteit vergroten het risico op vallen want door minder te bewegen verminderen soepelheid en spierkracht.”

Daarnaast kunnen er ook maatregelen genomen worden om het vallen te voorkomen. “Ik denk dan aan het verwijderen of fixeren van tapijten in de woning, handgrepen voorzien in de badkamer, vast schoeisel dragen en een trapleuning voorzien aan de keldertrap.”, besloot Spincemaille.

De wandeling kan vrij gestart worden aan het infobord aan de gevel van Marialove.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier