Beweegroute aan Leanderhof in Zwevegem laat je oefeningen doen

Recent werd het bewegingspad geopend met diverse bewegingsoefeningen. Het echtpaar Joseph Lefevere (98) en Jacqueline Masschelein (96) rechts op de foto, geeft alvast het goede voorbeeld. (foto GJZ)
Redactie KW

Deze week was er de Week van de Valpreventie. Het moment voor het gemeentebestuur om aan het Leanderhof een nieuwe beweegroute te openen.

Jaarlijks valt één op de drie senioren in Vlaanderen. “In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70 procent van de bewoners. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België goed voor zo’n 16.000 heupbreuken per jaar, met een totale kostprijs van meer dan 310 miljoen euro.”

Sociaal geïsoleerd

“Een val maakt ook heel wat ouderen angstig. En dat veroorzaakt gemakkelijk een volgende valpartij. Het gevolg? Mensen durven de deur niet meer uit en raken sociaal geïsoleerd”, aldus schepen Spincemaille (CD&V). Daarbij komt dat de maatschappij vergrijst waardoor de zorg voor ouderen toeneemt. Maandag begon de twaalfde week van de valpreventie. “Dit jaar staat deze in het teken van het belang van bewegen, waaronder regelmatig wandelen.

Deze vorm van lichaamsbeweging vermindert namelijk de kans op vallen en brengt tal van andere gezondheidsvoordelen met zich mee, denk maar aan een betere nachtrust, minder stress of depressieve gevoelens, meer energie…”, aldus Spincemaille. Ook het lokaal bestuur Zwevegem vindt bewegen belangrijk. Samen met de dienst samenleving, de dienst sport en Logo Leieland ontwikkelden ze een beweegroute op de site van het Leanderhof.

Beweegroute

“Het is een toegankelijke beweegroute, zowel voor jong als oud. Het is een korte wandeling van iets meer dan 700 meter, of zo’n 1.000 stappen, met enkele elementaire en vrij eenvoudige oefeningen. Er werden 15 verschillende oefeningen uitgewerkt waarbij bordjes met uitleg over de oefening hangen”, vertelde sportschepen Raf Deprez. Ondertussen werkt men aan een tweede beweegroute, De Gelukswandeling. Deze wordt feestelijk geopend in oktober tijdens de tiendaagse van de geestelijke gezondheid. De Gelukswandeling start in het begin van de Kruiswegstraat in Zwevegem. (GJZ)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier