Betonstop nog niet in zicht: dit jaar opnieuw fors meer bouwvergunningen afgeleverd

© Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

In de eerste acht maanden van 2020 werden in West-Vlaanderen opnieuw 18 procent meer bouwvergunningen afgevelerd voor nieuwbouwprojecten dan in dezelfde periode vorig jaar. De betonstop van de Vlaamse overheid lijkt met andere woorden nog altijd verre toekomstmuziek te zijn.

Het idee achter de betonstop – intussen bouwshift herdoopt – van de Vlaamse regering is duidelijk: vanaf 2040 mag geen nieuwe open ruimte meer worden aangesneden en mag er enkel nog gebouwd worden waar eerder al bebouwing stond. Het is een van de belangrijkste klimaatmaatregelen van de Vlaamse overheid en moet niet alleen de impact op natuur en milieu verlagen, maar ook de filedruk in toom houden.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van De Krant van West-Vlaanderen dat de voorbije twintig jaar in onze provincie elk jaar gemiddeld 1.464 voetbalvelden open ruimte werd ingenomen. Dat tempo van ruim 730 hectare per jaar ligt nergens in Vlaanderen hoger. Een ommekeer dringt zich dus op, liever vandaag dan morgen. Toch lijkt van die bouwshift voorlopig niet al te veel in huis te komen.

Vooral eengezinswoningen

Uit de nieuwste cijfers van Statistiek Vlaanderen over het aantal afgeleverde bouwvergunningen in West-Vlaanderen blijkt dat in de eerste maanden van 2020 opnieuw 18,26 procent meer residentiële nieuwbouwprojecten vergund werden dan in dezelfde periode vorig jaar. Tussen januari en augustus 2019 werden 2.864 bouwvergunningen afgeleverd voor nieuwe gebouwen. Dit jaar steeg dat cijfer naar 3.387 vergunningen, goed voor 6.721 woongelegenheden.

Vooral het aantal nieuw te bouwen eengezinswoningen steeg dit jaar fors. Het aantal afgeleverde bouwvergunningen daarvoor nam in de eerste acht maanden van dit jaar met 18,29 procent toe: van 2.564 in 2019 naar 3.033 in 2020. Opvallend is ook dat het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen de afgelopen vijf jaar nooit hoger lag dan dit jaar.

De stijging voor nieuw te bouwen appartementen ligt met 4,24 procent lager. In de periode januari-augustus 2020 kregen 3.688 flats een bouwvergunning, in dezelfde periode een jaar eerder waren dat er 3.538. 2016 en vooral 2018 waren voor nieuwbouwappartementen absolute uitschieters met respectievelijk 5.503 en 6.393 vergunde flats.

Het aantal vergunningen voor renovatieprojecten van woningen steeg ook met ruim 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Het verschil tussen nieuwbouw- en renovatieprojecten is in absolute cijfers eerder beperkt.

Ver boven Vlaams gemiddelde

In vergelijking met de rest van Vlaanderen gaat het in onze provincie bovendien opvallend snel. Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen (flats en eengezinswoningen, red.) is in de eerste acht maanden van 2020 in het Vlaams Gewest met 5,7 procent toegenomen tot 14.359 vergunningen. Ook in Wallonië was er een toename (+5,2 procent), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest laat een daling in het aantal afgeleverde vergunningen van 9,4 procent noteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier