BES Beernem lanceert nieuwe groepsaankoop

Oprichter en coördinator van de vzw Biobes Beernem Veerle Van Gijseghem en coöperanten Marijke Reynaert en Katrien Raes. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Na de sluiting van het oudste biobedrijf van Vlaanderen in Beernem, De Hogen Akker, gingen de klanten op zoek naar een alternatief voor hun biologische producten. Drie klanten sloegen de handen in elkaar en richtten de vzw Biobes Beernem op. Later groeide het initiatief uit tot een coöperatieve zonder winstoogmerk waar coöperanten en klanten terechtkunnen voor lokale, biologische producten.

Omdat veel klanten van De Hogen Akker geen vaste stek voor hun groenten en fruit meer hadden, wilden de drie oprichters in een alternatief voorzien. De vzw groeide uit tot een coöperatie waar mensen sinds 2015 terechtkunnen. “We gaan vooral voor biologische lokale en gezonde producten. Zo eerlijk en duurzaam mogelijk. BES staat voor Beernem Ecologisch en Sociaal”, steekt Veerle Van Gijseghem van wal.

Het initiatief begon kleinschalig, al kende BES de laatste jaren een ferme groei. Op hun vaste stek aan het domein van P.C. Sint-Amandus komen een zestigtal coöperanten, klanten en vrijwilligers op regelmatige basis hun producten en levensmiddelen halen. “We zijn enorm dankbaar voor deze locatie”, gaat Van Gijseghem verder. “Dankzij de mensen van Sint-Amandus mogen we dit gebouw, dat voorheen leegstond, gebruiken voor onze winkel. Bovendien komen bewoners of patiënten hier langs voor hun producten of als vrijwilliger. Eigenlijk is het een win-winsituatie voor zowel ons als voor het psychiatrisch centrum.”

Geen winst

Door het systeem van de coöperatie zijn alle coöperanten mede-eigenaar van BES Beernem. “Wij maken geen winst, maar dekken de kosten en kunnen op die manier iets teruggeven aan de gemeenschap. Er zijn twee coördinatoren in dienst, voorts zijn er een dertigtal vrijwilligers die instaan voor de dagelijkse werking. Dat zijn soms mensen met een burn-out, maar evenzeer gepensioneerden of bewoners van Sint-Amandus. Zij krijgen een bepaalde korting als ze hier een aantal uren komen helpen.”

Meer info: www.biobes.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier