Bert Leyn, van chirurg naar drummer met de drumschool van Gino Kesteloot

Gino Kesteloot, Bert Leyn en lesgever Steve Carette © Johan Sergyssels
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Bert Leyn (48) uit Zwevegem was tot 2020 orthopedisch chirurg. “Na mijn opleiding deed ik 12 jaar heup en kniechirurgie, maar ik sta niet meer achter de geneeskunde zoals ze nu geleverd wordt. Technisch top, maar de menselijkheid is er volledig uit.” Na een carrièreswitch nam Bert drummen op en speelt hij zijn eerste nummers bij de hardrockband van zijn zoon Thomas (17).

Bert Leyn zei enkele jaren geleden het ziekenhuis André Renard in de Luikse stad Herstal vaarwel. De orthopedisch chirurg stond niet langer achter het beleid. “Op een bepaald moment zit je in een systeem. De patiënt wordt een nummer waarvoor je geen tijd meer kan maken om te luisteren. Buiten de operatie hebben zij wel de ziekte beleefd en stress ondervonden. Ik ben gestopt met mijn job omdat ik vind dat puur het operatieve geen manier van geneeskunde doen is.”

Na een tussenfase als tuinier om zijn hoofd leeg te maken, werd Bert projectleider in een tuinaanlegbedrijf in Wevelgem. Sinds drie weken werkt hij bij Pouleyn (Anzegems bedrijf voor poorten, ramen en deuren) op de dienst verkoop en planning.

“Ik waagde me vorig jaar in augustus aan de drumlessen bij Gino en dat was een ganse openbaring. Ik werd er direct hartelijk ontvangen.”

“Mijn zoon Thomas (17), een gepassioneerd gitarist, heeft zijn hardrockband ‘Endelost’ opgericht. Hij vroeg me of ik niet wou drummen. Ik had al gehoord van de drumschool van Gino Kesteloot, maar ik had schrik dat ik niet goed genoeg was om daar te spelen. Ik startte eerst elders met een halfuur per week. Na een zestal maanden kon ik nog steeds geen lied spelen en mijn motivatie ging achteruit. Ik had echter geïnvesteerd in een drumstel en vond het toch wel jammer om te stoppen. Ik waagde me vorig jaar in augustus aan de drumlessen bij Gino en dat was een ganse openbaring. Ik werd er direct hartelijk ontvangen. Gino is gepassioneerd in drummen en lesgeven en ik ben gevoelig aan passie, dat is heel besmettelijk voor mij. Binnen de 14 dagen speelde ik mee met Kortrijk Drumt.”

Bert volgt twee uur per week les bij Drumsessies Gino Kesteloot en speelt intussen al mee met nummers van de Foo Fighters, AC/DC, Queen en Arno. “Ik droom ervan om samen met mijn zoon te spelen. Nu zitten we nog in de beginfase, maar we spelen al enkele eigen creaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier