Benoit Kervyn en de Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo krijgen de jaarlijkse prijzen van de Brugse Culturele Raad

Benoit Kervyn coördineerde 31 jaar de Heilig Bloedprocessie. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Benoit Kervyn heeft omwille van zijn jarenlange inzet voor de Heilig Bloedprocessie de Prijs van de Stedelijke Culturele Raad voor 2020 gekregen. Hij zorgde er mee voor dat de processie Uneco Werelderfgoed werd. Laureaat voor 2019 werd een ‘eeuweling’: de koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo Brugge. Wegens corona werden beide prijzen pas deze week samen ‘en petit comité’ uitgereikt.

Wegens corona kon de Brugse Stedelijke Culturele Raad vorig jaar geen prijs toekennen. Bijgevolg werden deze week online de prijswinnaars voor de vorbije jaren 2019 en 2020 bekend gemaakt. Laureaten zijn respectievelijk de Koninklijke SCoutsharmonie Sint-Leo Brugge, die honderd jaar bestaat, en Benoit Kervyn. Daarnaast kende de raad ook aanmoedigingsprijzen aan jong Brugs talent, met name muzikant Alexander Declercq en kunstenaar Wietse, toe.

Unesco werelderfgoed

Bruggeling Benoit Kervyn de Volkaersbeke (61) coördineerde 31 jaar lang, tot in 2017, de Heilig Bloedprocessie. Hij liep al sinds zijn zevende levensjaar mee in de procesie en nam in 1987 de coördinatie over van broeder Warnier van SFX. Vier jaar geleden werd hij opgevolgd door Matthieu Clarysse.

Zelf omschreef Benoit Kervn bij zijn afscheid de taak van de algemeen coördinator als volgt: “Het parcours uitstippelen en uitmeten, controleren of er geen containers of kabels de doorgang belemmeren, overleg plegen met de stadsdiensten, brandweer en politie, zorgen voor voldoende figuranten en dieren, kostuums en praalwagens ontwerpen en de uitvoering ervan opvolgen… Maar je moet vooral heel snel oplossingen kunnen bedenken.”

Vijf kilo vermagerd

Benoit Kervyn beweert dat hij voor elke processie vijf kilo vermagerde door de stress. Hij maakte de processie realistischer: “Het kindje Jezus was jarenlang een pop. Ik wilde een echt kindje van drie, vier maanden. De scène van het Beloofde Land: naast de schapen heb ik er kamelen en ezels aan toegevoegd. De cartooneske kostuums van de Romeinen, met zo’n Hollywoodachtige borstel op de helm, hebben we vervangen door kledij gemaakt op basis van archeologische studies. Die correcties zorgden onder meer voor de erkenning tot Unesco Werelderfgoed.”

”Voor de start van de processie keek ik ook toe dat er geen brillen, ringen, kauwgom, gsm’s of tatoeages opduiken. We zijn Werelderfgoed, geen Aldi-processie. Een van de wijzen die een zonnebril draagt: dat mocht je bij ons niet zien. We hebben al mensen uit de processie moeten halen, ja. Dat moet je dan wel op een menselijke manier uitleggen en doen. Je werkt tenslotte met vrijwilligers en daar moet je eerbied voor hebben. Heel veel eerbied. Tachtig procent van de figuranten komt jaarlijks terug. Dat is veelzeggend.”

Harmonie

De land- en zeescouts van de Scoutsgroep Sint-Leo in Brugge vormen samen de “Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo”, een liefhebbersharmonie, die gesticht werd in het paasverlof van 1920 werd en eind dat jaar de groep trompetters en jachthoorns omvormde tot een fanfare. De muzieklessen werden gegeven en de leiding waargenomen door stichter André Lebbe. Toen Jules Lommée onderwijzer werd, nam hij in februari 1921 de taak van lesgever en dirigent over. Datzelfde jaar speelde de Scoutsharmonie al in Brugges Heilig Bloedprocessie.

De Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo Brugge.
De Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo Brugge. © Davy Coghe

In 1924 was de herschepping tot volledige harmonie een feit, en van toen af groeide de eeks concerten, optredens, stoeten, processies en feestelijkheden. Hoogtepunten zwaren het eerste radioconcert op 13 juli 1930 voor radio Veltem en de viering van 25 jaar scouting in België op 15 mei 1938 in Brussel in aanwezigheid van Koning Leopold III. In 1970 vierde de Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo haar 50-jarig bestaan en begonnen de internationale tournees. Sinds 2000 treedt de Koninklijke Scoutsharmonie aan in een blauwe broek, rode vest en de unieke scoutshoed. Nu is Bruno Leys de dirigent. Naast de wekelijkse repetities verzorgt de scoutsharmonie jaarlijks 20 à 25 uitvoeringen in binnen- en buitenland.

De laureaten kregen een kunstwerk van Sammy Slabbinck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier