Beluik Amsterdamspoortje op Overleie krijgt nieuw leven
Zeven verkrotte beluikhuisjes worden volledig gerenoveerd en drie panden aan de toegang langs de Overleiestraat worden vervangen door nieuwbouw. Het project combineert modern en duurzaam wonen met respect voor het uniek historisch karakter van het beluik.
Na 10 jaar is er een definitieve doorbraak in het project ‘Overleie morgen’. De vergunning om het beluik Amsterdamspoortje te renoveren en 3 nieuwe woningen te bouwen is toegezegd. Het beluik naast de Sint-Elooiskerk staat sinds 2012 leeg wegens onbewoonbaar. De stad kocht het beluik in 2016 voor 540.000 euro. De volledige site bestaat uit drie panden aan de straatzijde van de Overleiestraat en 7 achterliggende beluikwoningen met een loods. De totale oppervlakte van de projectsite is 1.283 m². De naam Amsterdamspoortje komt van de oude herberg ‘Amsterdam’ waarachter het beluik in 1850 werd gebouwd. Nu wordt het Amsterdamspoortje opnieuw tot leven gewekt. Daarvoor kreeg Monument Real Estate NV uit Ingelmunster een design-and-buildopdracht voor een bedrag van 2,7 miljoen euro. Maes & Vandelannoote Architecten uit Kortrijk zorgde voor het ontwerp. De afbraak- en bouwwerken starten op 23 augustus 2021. Het afgewerkt resultaat is voorzien voor 23 augustus 2022.
De bestaande beluikhuisjes worden niet gesloopt, maar grondig gerenoveerd. Sommige huisjes worden samengevoegd tot één woning. Ook de loods in het beluik wordt afgebroken en maakt plaats voor een uitbreiding van de beluikwoningen. De drie panden aan de straatkant van de Overleiestraat (60-62-64) worden wel afgebroken en vervangen door nieuwbouw. In totaal zal het project 12 wooneenheden tellen: aan de straatkant komen 2 duplexwoningen met 3 slaapkamers en 4 nieuwbouwappartementen met terras. In het binnengebied zullen er zes beluikwoningen zijn met woonoppervlakte tussen de 60 en 90 m². Elke woning krijgt ook een eigen privétuin. De verkoopprijs is nog niet bepaald. “De woningen zijn conform de huidige normen. Wij mikken op jonge starters en mensen voorstander zijn van kleinschaligheid”, aldus Filip Baeyens van Monument Real Estate Development.
De panden aan de straatkant worden afgewerkt met witte gevelsteen. “De 3 gevels zijn in dezelfde steen maar drie keer op een andere manier verwerkt. Zo creëren we het gevoel van de straat en zo komt het project, samen met de witte beluikhuisjes, over als één geheel. Door de witte steen wordt het project ook visueel losgekoppeld van de bakstenen Sint-Elooiskerk”, aldus Kristof Maes van Maes & Vandelannoote. “We hebben geluisterd naar de buurt die de identiteit langs de straatkant niet wilde zien verloren gaan. Die hebben we bewaard met respect voor het verleden”, zegt schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Zo gaan de bouwheren het historisch waardevol 17de eeuwse dakgebinte van het pand in de Overleiestraat 64 recupereren en hergebruiken als dak van een nieuw overdekt terras in de gemeenschappelijke tuin.”
Er komt naast de Sint-Elooiskerk een extra toegang. Het gemeenschapsgevoel blijft behouden. Zo is er een gemeenschappelijke tuin en fietsenstalling. Het bestaande pomphuis krijgt een gemeenschappelijke regenput. Er komen ook een gemeenschappelijke warmtepomp en zonnepanelen.
Christine De Baecke ziet met het project haar geboortehuis verdwijnen: het huis vlak naast de kerk waar nu de aankondiging van het project hangt. ‘Het verleden verdwijnt. Dat huis was ooit het café Nieuw Parijs van mijn overgroot- en grootvader. Er waren hier 3 cafés naast elkaar met Café Amsterdam en De Wittekop erbij. Later was het huis ook een winkel met doopgerief”, vertelt Christine. “Het is goed dat Overleie blijft veranderen en vernieuwen waar nodig. Alles wordt mooi. Een ding is echter jammer: er is hier in de buurt geen enkele bakker, beenhouwer, vis- of groentewinkel meer.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier