Belgisch-Russisch koppel uit Oostende: “Voetbal zorgt voor verbroedering”

Terwijl Olga supportert voor de Russen, zullen haar man Tim en de twee zonen zaterdag de eer van de Rode Duivels verdedigen.©Peter MAENHOUDT
Terwijl Olga supportert voor de Russen, zullen haar man Tim en de twee zonen zaterdag de eer van de Rode Duivels verdedigen.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Olga Tchudinova (45) en Tim Verleye (41), een Belgisch-Russisch koppel dat in Oostende woont, kijken samen met hun zonen in spanning uit naar de match van de Rode Duivels tegen de Russische nationale ploeg Sbornaja Rossii po foetboloe . Hun prognose: 3 – 1 voor de Belgen.

In de zomer van 2003 leerden Olga en Tim elkaar kennen in dancing Elysée. Olga was hier eventjes met vakantie. Bij Tim was het liefde op het eerste gezicht. Maar Olga stond voor een verscheurende keuze: zou ze het aankunnen om in een land te wonen waar ze bijna niemand kende, een totaal andere taal te leren, haar familie achter te laten… maar moedig als ze was, zette ze door.

Tweetalig

“Ik werd heel goed opgevangen door mijn schoonfamilie, die beloofde er altijd voor me te zijn. En ze hielden woord”, vertelt Olga. Intussen is het koppel al 16 jaar getrouwd en zijn ze trotse ouders van twee zonen, Joeri (16) en Ilya (4). Olga volgde Nederlandse les via de Avondschool. Haar zoons voedt ze tweetalig op. “Ik vind het belangrijk dat zij met mijn familie in hun taal kunnen spreken. Meertaligheid is een grote troef in onze globale wereld”, legt ze uit.

Olga studeerde boekhouding in Rusland, maar die job was haar wat te saai. Ze wou iets actiever, mensen helpen en zich nuttig voelen. Daarom schoolde ze zich om tot verpleegkundige. Al sinds 2013 maakt ze deel uit van het verplegend personeel van het AZ Sint-Jan. Ze is ook bezig met haar bachelor bij Vives Brugge. In de drukke examenperiode kom het voetbal als geroepen om te ontspannen. Ook zoon Joeri is volop aan het studeren. Maar voor het voetbal maakt hij graag wat tijd vrij.

SK Voorwaarts

Als kleine jongen voetbalde Tim bij SK Voorwaarts: “Voetbal was voor mij een goeie uitlaatklep. Mijn broer Bart en pa zaliger voetbalden ook. Mijn pa was een fervente fan van de Rode Duivels. Vroeger stond hij midden in de nacht op om de matchen live te volgen.”

Olga herinnerde zich een match, toen te bekijken op de Wellington-renbaan. “Ik was als enige uitgedost in rode kleuren, als fan van de Russische ploeg. Veel mensen wilden met mij op de foto. Hier en daar werd ik ook uitgejouwd. Ik woon nu al zoveel jaar in België en ben fan van de Rode Duivels: mijn favoriete speler is Lukaku. Maar bij het horen van het Russische volkslied kan ik mijn tranen niet bedwingen. Mijn hart gaat ook uit naar Artem Dzyuba, de Russische kapitein. Mijn schoonbroer Andrej spaart alle truitjes van de Rode Duivels. In Rusland zijn ze zeker populair. Normaal ga ik jaarlijks op bezoek bij mijn familie in Perm. Ze vroegen me om, eens we weer mogen reizen, een sjaal mee te brengen van KV Oostende om te ruilen voor die van een Russische ploeg. Kortom, voetbal zorgt voor verbroedering tussen beide landen. En dat zaterdag de sterkste mag winnen”, knipoogt Olga.

(Christine Willaert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.