BEKIJK – DOVO brengt bom van 100 kilogram tot ontploffing op strand van Koksijde: “Derde ontploffing op drie dagen tijd”

Het is al het derde explosief op drie dagen tijd dat DOVO ter plaatse op het strand laat ontploffen. © DOVO
Camille Jonckheere

Voor de derde dag op een rij moest de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, afgekort DOVO een oud explosief op het strand bij Koksijde ter plaatste laten ontploffen. Op vrijdag 1 maart ging het om een springtuig van 100 kilogram, dat munitie was van een Franse anti-onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog. “Nu het toeristische seizoen nog niet begonnen is, worden er opzoekingswerken uitgevoerd naar explosieven op het strand. Daardoor moesten we nu al drie dagen op een rij ter plaatse ingrijpen”, zegt Jacques Callebaut, woordverder van DOVO.

Vrijdagvoormiddag 1 maart liet DOVO een springtuig gecontroleerd ontploffen op het strand van Koksijde. “Het explosief van maar liefst 100 kilogram was munitie van een Franse anti-onderzeeboot, specifiek gezien een ASW anti-submarine weapon. Het dateert uit de Tweede Wereldoorlog waar de bom diende als lading tegen landingsvaartuigen of schepen voor de Duitse Atlantikwall”, stelt Jacques Callebaut, woordverder van DOVO. Lees verder onder de video

Het is al de derde dag op rij dat DOVO een bom tot ontploffing moet brengen op het strand. Woensdagochtend liet men ook al een zware vliegtuigbom van meer dan 100 kilo gecontroleerd ontploffen. De tussenkomst van DOVO is geen standaard werk. “Afhankelijk van het explosief dat gevonden wordt, maakt een gespecialiseerd team de beslissing wat er moet gebeuren. Als het explosief het nog toelaat, dan kan het meegenomen worden om later te vernietigen. Maar als bijvoorbeeld de vloedlijn opkomt, dan moeten we snel schakelen en het tuig ter plaatse vernietigen. We kunnen dat natuurlijk niet doen als het te dicht is bij de dijk of als er te veel schepen in de buurt zijn, dan moeten we het explosief verplaatsen.”

Opzoekingswerken

Volgens Jacques is het niet vreemd dat er nu al drie grote explosieven werden gevonden op het strand. “In de kalmere periodes, buiten het toeristische seizoen wordt er actief gezocht naar springtuigen uit de beide Wereldoorlogen. Een tuig kan ook per ongeluk gevonden worden bijvoorbeeld in de netten van een schip, door een wandelaar in het zand of met een sonarboei. Maar op dit moment is er een firma opzoekingswerken aan het uitvoeren aan de laagste waterlijn.”

“In de kalmere periodes buiten het toeristische seizoen wordt er 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog nog altijd actief naar explosieven gezocht”

“Wanneer zij dan iets vinden, wordt er een van onze ploegen, die op stand bye staan opgeroepen. Meer dan 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog blijven we de zoektocht naar explosieven verder zetten. Vorig jaar moest DOVO maar liefst 3.500 keer tussenkomen bij een explosief. Als mensen zelf iets zouden vinden, moeten zij er absoluut afblijven, onmiddellijk de politie verwittigen en dan komen wij afhankelijk van het gevaar zo snel mogelijk ter plaatse”, besluit Jacques.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier