‘Beheroes’ Fons en Marijn genoten op eretribune van nationaal defilé: “Zelfs eigen strip aan minister Annelies Verlinden kunnen overhandigen”
De modale Belg kon het defilé op de nationale feestdag op televisie volgen, maar voor Fons Margodt en Marijn Depraetere werd het een extra leuke ervaring. Zij mochten de optocht in de eretribune bijwonen. De jonge striptekenaar uit Izegem en traumacoach uit Hooglede waren er te gast omdat ze als ‘alledaagse helden’ werden voorgedragen… en daar genoten ze met volle teugen van.
Het is ondertussen een traditie: op 21 juli nodigt het Paleis 50 mensen uit die op één of andere manier een alledaagse held zijn en zo iets voor een ander betekenen. Zij mochten samen het nationaal defilé bijwonen. De 12-jarige Fons Margodt deed dat op voordracht van Didier Dejonghe, die vorig jaar als Mooimaker geselecteerd werd. De knaap kreeg die eer toebedeeld omdat hij zijn eigen stripverhaal voor het goede doel heeft getekend. Het duo trok zondag samen naar de hoofdstad, nadat Didier hem eerst met de trein opgehaald had in Ath, waar hij met de scouts op kamp is. “Het was een boeiende dag”, aldus Didier en Fons. “Het koningspaar passeerde vlak voor ons en als kers op de taart konden we even spreken met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. We hebben één van de zelfgetekende stripverhalen kunnen afgeven en de minister beloofde die te promoten.”
“Ik heb nog nooit een zelfgemaakt stripverhaal gekregen. Doe zo voort, zou ik zeggen. Je bent een echte scout in hart en nieren” – minister Annelies Verlinden
Fons, voor de gelegenheid getooid in zijn scoutsuniform, genoot met volle teugen. De minister had dan ook lovende woorden voor hem over. “Fantastisch, daar gaan we reclame voor maken”, klonk het. “Hopelijk gaan er dan nog meer mensen jouw stripverhaal kopen. Zou dat een goed plan zijn? Ik heb nog nooit een zelfgemaakt stripverhaal gekregen. Doe zo voort, zou ik zeggen. Je bent een echte scout in hart en nieren.” Met de strategische zet hopen Fons en Didier dat ze in september misschien wel op bezoek bij koning Filip mogen. “Een select kransje mensen van BeHeroes mag dat telkens doen. Door iets af te geven hopen we dat ze die strip op haar nachtkastje legt en eens extra aan ons denkt”, knipoogt het duo.
Kers op de taart
Ook Marijn Depraetere (44) tekende zondag present en dat in het bijzijn van Veronique Robyn, de dame die hem voordroeg voor BeHeroes. Hij zet zich al enkele jaren belangeloos in voor de vzw Over de Grenzen. Die opende vorig jaar in Roeselare een laagdrempelig inloop- en herstelhuis voor slachtoffers van geweld in de brede zin. “Ik had deze nominatie niet verwacht, want ik zie mezelf niet als held, maar ik ben uiteraard zeer vereerd”, reageert Marijn. “Vorig jaar mocht al eens spreken in het Parlement. Nu het defilé bijwonen, voelt als de kers op de taart. Het was indrukwekkend om mee te maken. Ik heb de koning van dichtbij gezien en hij heeft me zelfs even in de ogen gekeken. Ik heb de kans gekregen om de werking van de vzw even aan de minister toe te lichten. Ik heb ook mijn kaartje kunnen afgeven. Het dubbele is dat ik nu wel die erkenning krijg, maar dat er voor volgend jaar nog geen zekerheid is over de subsidies voor onze werking. Ik heb die problematiek even aangekaart, in de hoop dat het helpt. Nu hoop ik op een audiëntie met de koning in september. Ik zal alvast mijn taak om volgend jaar iemand voor BeHeroes te nomineren serieus nemen. Ik heb zelfs al iemand in gedachten”, knipoogt Marijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier