Beernem lanceert onderhoudsgym voor ouderen

© AVH
Arno Van Haverbeke

De sportdienst van Beernem start met een nieuw wekelijks uurtje ‘beter bewegen’. In dit uurtje onderhoudsgym vinden ouderen de ideale manier om hun dagelijkse portie beweging uit te oefenen.

De start van deze sessies was volgens schepen Patricia Waerniers nodig omdat de drempel voor het bestaande aanbod te hoog was.”Ik ben bijzonder trots om als schepen van sport dit nieuwe bewegingsaanbod te kunnen aankondigen. We hebben voor 55-plussers al een mooi sportaanbod met het sportelen, maar vaak is de drempel voor dat aanbod te hoog, dat wilden we dus veranderen”, zegt schepen Waerniers. “Het gaat hem in die drempel niet om het financiële aspect, maar vooral puur fysiek. De bestaande sporten voor ouderen zoals badminton, line-dance, zwemmen…, vragen al een zekere fysieke paraatheid. Wij willen nu starten met een aanbod voor mensen voor wie die conditie en techniek al iets te hoog gegrepen is. We mikken op deelnemers die bijvoorbeeld al jaren geen fysieke inspanningen deden om hun gezondheid te verbeteren. In de onderhoudsgym zullen ze dat wel kunnen, elk op zijn of haar niveau natuurlijk”, legt de schepen uit.

Rust roest

De sportdienst van Beernem werkte daarom in overleg met dienstencentrum Mirte een aangepast bewegingsaanbod uit voor een specifieke doelgroep: “We focussen vooral op 55-plussers die weinig bewegen en op een laagdrempelige manier wekelijks een uurtje oefeningen willen doen. Onderhoudsgym dus, want, ‘rust roest’, niet waar?”

In het bewegingsuurtje komen gym- en beweegoefeningen aan bod om evenwicht, kracht en lenigheid op peil te houden. Iedereen oefent naar eigen mogelijkheden. Deelnemers leren strekken en rekken, werken aan de conditie en onderhouden de beweeglijkheid van spieren en gewrichten. “En dat gebeurt allemaal in een gezellige sfeer”, benadrukt Waerniers. Dit nieuwe aanbod komt voort uit een doelstelling van het meerjarenplan: “We willen de strijd aangaan met de wereldwijde epidemie van fysieke inactiviteit en willen zoveel mogelijk Beernemnaars doen bewegen. Ook doelgroepen die moeilijker te bereiken zijn. Deze momenteel niet-actieve doelgroepen willen we bereiken door gerichte acties”, zegt de sportschepen.

De Kangoeroetjes

Om het aanbod uit te breiden, werkt de gemeente samen met dienstencentrum Mirte. Ook zij voelden aan dat er specifieke nood was om bewegingsaanbod voor senioren te programmeren: “Om het aanbod laagdrempelig te houden, werd ervoor gekozen om deze sessies niet in een sportinfrastructuur te laten plaatsvinden, maar in een zaaltje van het dienstencentrum Mirte zelf. Ook werd gezocht naar een geschikte lesgever. Die vonden we in de persoon van Jean-Pierre Goethals, die ook verbonden is aan Turnclub De Kangoeroetjes. We zijn De Kangoeroetjes ook dankbaar dat we voor deze sessies gebruik kunnen maken van hun materiaal”, klinkt het.

De bewegingssessies vinden wekelijks plaats op donderdagvoormiddag van 9.45 tot 10.45 uur in Mirte, in de Rollebaanstraat in Beernem. Een sessie kost 2 euro, inclusief verzekering. Tijdens schoolvakanties en ook uitzonderlijk op 13 februari is er geen les. (AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.