Bedrijfsleider en voetbalvoorzitter Paul Degroote: “Voetbalwereld heeft unieke kans laten liggen: een seizoen zonder transfers”
Paul Degroote is de man achter de steile opgang van KSKV Zwevezele, maar de bedrijfsleider maakt zich ook zorgen om de horeca en als eigenaar van Coeur d’amis heeft hij ook daar recht van spreken. In zijn core business, het handelen in tweedehands vrachtwagens, is de sector de jongste decennia ook helemaal op zijn kop gezet.
Degroote Trucks & Trailers focust zich louter op de verkoop van tweedehands materiaal en is daar een wereldspeler. “We zijn met het bedrijf explosief blijven groeien tot 2008. Toen was er de mondiale crisis en kregen we een serieuze klap. Daarna heeft het zich vooral gestabiliseerd en was groei moeilijker. Ondertussen werd sinds de crisis internet ook alomtegenwoordig. Het bestond natuurlijk daarvoor al, maar toen iedereen toegang kreeg, werden alle kanalen open gezet. De markt waarin we actief zijn werd helemaal transparant. Je kunt met enkele kliks aanbiedingen van over heel de wereld vergelijken. En iemand die een truck aan ons verkoopt wil dat aan een maximale prijs doen en wie er eentje koopt bij ons wil daar liefst zo weinig mogelijk voor betalen. We respecteren onze eigen marges en we kiezen niet voor volume. Liever 200 vrachtwagens verkopen dan 400, als het resultaat onderaan de rekening in het tweede geval lager ligt. We verkopen nog gemiddeld 60 vrachtwagens per week, dat wil ook zeggen dat we er dan ook 60 moeten aankopen. Dat zijn toch 120 commerciële acties per week, omgerekend naar een gewone werkweek zijn dat er twee per uur. Maar onze wereld is veranderd. In ons bedrijf hebben we een bar en het zat daar vol met Arabieren, Afrikanen, Zuid-Amerikanen… Die mensen komen niet meer. Ik heb nog de introductie van de fax geweten, wel nu wordt er verhandeld door middel van Whatsapp. Voor heel wat collega’s is hun gsm hun werkinstrument geworden.”
“Het weekend is normaal een optelsom van mijn passies: horeca en voetbal”
Had corona een grote invloed op jullie werking?
“We waren 2020 goed gestart. Ik herinner me vrijdag 13 maart nog, de laatste avond voor de lockdown. Ik heb de gewoonte om op vrijdag in de bar van ons restaurant Coeur d’amis een pintje te gaan drinken. Toen dacht ik dat het misschien nog zou meevallen, maar toen ik op maandag op mijn bureau arriveerde regende het annulaties van bestellingen. De mensen trokken de kaart van de zekerheid. Die eerste lockdown heeft een grote impact gehad. Bij de tweede lockdown hebben we gewoon zonder omzetverlies verder kunnen werken. 2021 zijn we goed gestart, maar er heerst nu ook wat schaarste op de markt. Omdat heel wat bestellingen van nieuw materiaal zijn uitgesteld of afgezegd, komt er ook minder tweedehands op de markt. We hebben zowat 1.000 voertuigen op stock en de verkoop ligt nu hoger dan de aankoop. We zijn nu tijdelijk winnaar, maar we krijgen daar natuurlijk nog de weerbots van.”
Je bent ook eigenaar van een restaurant. Vrees je in die sector geen bloedbad?
“Het grootste probleem in de horeca is de mogelijkheid op de leegloop van het personeel. Zelf laten we de zaak uitbaten en hebben we een team van een achttal mensen. Je mag dan nog het mooiste restaurant ter wereld hebben, je moet mensen hebben die het met jou helpen waarmaken. Die mensen zitten nu thuis en de vrees is dat je goede krachten gaat verliezen omdat ze nu in een andere sector aan het werk gaan. Er zullen ook horecazaken bij de heropening de deuren gesloten houden, er komen dan ook weer mensen op de markt. Maar als je moet heropenen met nieuwe en dus niet ingewerkte mensen zal dat ook gevolgen hebben.”
De lopende competitie in het amateurvoetbal werd stil gelegd met een blanco seizoen als gevolg. Vind je dat als voorzitter van KSKV Zwevezele een goede beslissing?
“Ik denk dat we een unieke kans hebben laten liggen. Er is al jaren kritiek dat het provinciaal en amateurvoetbal te duur is. De competitie werd nu stop gezet nadat er amper enkele wedstrijden waren gespeeld. Men besliste om volgend seizoen te hervatten met dezelfde reeksen, dus zonder stijgers en dalers. Net daar lag een mogelijkheid. Ik weet niet of het juridisch afdwingbaar zou zijn, maar mocht men de clubs nu eens verplicht hebben om het volgende seizoen aan te vatten met de kern waarmee men dit seizoen was gestart. Dus een jaar zonder stijgers en dalers, maar ook zonder transfers. Op dat moment hadden alle clubs collectief kunnen beslissen om iedereen 20 procent te laten inleveren.”
Geen amateurvoetbal op dit moment, dus zien je weekends er ook anders uit.
“Ik werk normaal van maandagmorgen tot zaterdagmiddag. Daarna is het een optelsom van mijn andere passies: voetbal en horeca. Maar daar valt nu weinig te beleven. We verlangen natuurlijk naar het gezelschap van onze vrienden, maar ondertussen hebben we elkaar als gezin ook wat meer ontdekt. En de bar in onze woning, waar we vroeger weinig tijd spendeerden, leverde nu al gezellige momenten op. En de wandeling rond het voetbalveld werd vervangen door een wandeling in de bossen in Hertsberge.”
Paul Degroote en Degroote Trucks & Trailers
Paul Degroote (55) is getrouwd met Heidi Dupon en is de vader van René (28), Rinus (25), Helena (20) en Paul jr. (16). Ze wonen in de Wingensesteenweg.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier