Bedenkers ‘speciale’ kerstverlichting Oudenburg staan nog altijd achter hun ontwerp
De Oudenburgse kerstverlichting zorgde de afgelopen dagen voor heel wat gefronste wenkbrauwen én heel wat glimlachen. De ontwerpers van de ‘kerstpiemels’ laten nu voor het eerst van zich horen. “We moeten toegeven dat we dit niet beseften toen we ze ontwierpen en maakten”, klinkt het. “Maar ondertussen spreekt de hele wereld er toch wel over.”
Toegegeven: we schrijven het met enige zin voor overdrijving. Maar de hele wereld sprak afgelopen week over de ‘kerstpiemels’ in Oudenburg. Zelfs The New York Times wijdde een item aan de opvallende ornamenten. Maar wie heeft die nu eigenlijk ontworpen en wat dacht die dan precies? Het antwoord krijgen we van de teamleider van de technische dienst van de stad Oudenburg.
Zij ontwierpen de kerstversiering namelijk zelf. En dat hebben ze de afgelopen dagen al meer mogen horen dan ze misschien gewild hadden. “Velen zien er een kaars in. Of inderdaad iets anders. Maar onze initiële bedoeling was een kerstbal op een sokkel“, zegt teamleider Joost Camerlynck. “Ondertussen spreekt de hele wereld over onze armaturen.”
Ludieke commentaren
De kerstverlichting werd vorige week in deelgemeente Ettelgem geplaatst. Het duurde niet lang voor er (ludiek) commentaar op kwam. De ornamenten – een witte staaf en een blauw bolletje er boven op – lijken eenmaal verlicht namelijk wel heel erg op een mannelijk lid. Uw krant kwam met enkele foto’s naar buiten en ook de burgemeester kon best lachen om de ‘kerstpiemels’. Al snel gingen ze het wereldwijde web rond. Onder andere Amerikaanse, Australische, Britse en Franse media berichtten erover.
Heel wat mensen vroegen zich dan ook af of niemand op voorhand zag dat de ornamenten wel eens anders bekeken konden worden. Het antwoord is ‘neen’. Want op de technische dienst had niemand door dat hun kerstversiering dubbelzinnig geïnterpreteerd kon worden.
‘Geen spijt’
“We hebben die in augustus ontworpen en gemaakt. Daarna hebben we die ook grondig bekeken. Maar toen was het natuurlijk ook voornamelijk licht”, klinkt het bij de technische dienst. “Daardoor kreeg dat niet dezelfde connotatie. Als we in de toekomst nog eens zoiets moeten maken, zullen we het toch zeker op een andere manier nagaan.” (lacht)
Maar spijt van hun ontwerp heeft de technische dienst zeker niet. Integendeel, ze zijn blij dat ze mensen konden doen lachen. “We hebben met een beperkt budget 90 verlichte armaturen gemaakt. En heel de wereld spreekt er nu over”, zegt Joost Camerlynck. “Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn. En dat was om licht te brengen in de duisternis en een glimlach op de gezichten van onze inwoners te toveren in deze bijzondere coronatijden.” (TL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier