Basisschool De Toekomst investeert dit schooljaar nog 38.000 euro: “Nadruk op IT en technologie”

Leerlingen van basisschool De Toekomst kregen 30 nieuwe Chromebooks. (gf)
Leerlingen van basisschool De Toekomst kregen 30 nieuwe Chromebooks. (gf)
Redactie KW

Het is een feestelijke maand in basisschool De Toekomst want men kan voor 38.000 euro aan nieuwe investeringen voorstellen. Het was de leerlingenraad die de eer had om de 10 grote investeringen voor te stellen. “We zetten al een tijd in op afstandsleren, daar willen we verder op bouwen.”

Basisschool De Toekomst gaat dit schooljaar nog flink investeren. In samenspraak met de kinderraad werd ervoor gekozen om de 38.000 euro die de school kreeg van de Vlaamse overheid over tien verschillende projecten te verspreiden. “De financiële planning activeert deze nog dit kalenderjaar”, vertelt Steven Deplancke, directeur bij basisschool De Toekomst. “Er is een aantal zaken op komst, inderdaad. We leggen al geruime tijd nadruk op alles wat te maken heeft met IT en technologie. Zo zetten we sinds het begin van de coronapandemie enorm in op afstandsleren. Die heroriëntatie is een voordeel in tijden van quarantaine. We hebben op het gebied van IT een serieuze sprong voorwaarts gemaakt op De Toekomst. We hebben een netwerk aangekocht en verbeterd, en opleidingen voorzien. We werken ook al lang met Google-classroom, een gratis webservice van Google die speciaal ontwikkeld werd voor scholen.”

Nieuwe Branddeuren

In dat kader schaft de school zich nu dertig extra Chromebooks aan. “Dat zijn laptops zonder harde schijf”, weet Verplancke. “Deze werken op Google en faciliteren een efficiënter gebruik van de Google-classroom.”

Er wordt ook geïnvesteerd in twee nieuwe branddeuren. “Die stonden al lang op het verlanglijstje. De branddeuren die we nu hebben zijn zwaar. We laten die soms noodgedwongen open staan omdat kinderen deze niet makkelijk kunnen manipuleren. Dit gaat nu geautomatiseerd worden. De school zet ook in op de vergroening van de speelplaats. “Er wordt een groot stuk van de speelplaats onthard. De haag zal vanaf nu als grens dienst doen tussen het verharde voetbalveld en de groene zone. Er komen ook houten zitbanken.”

Autonome kinderraad

De kinderraad in Basisschool De Toekomst komt een viertal keer per schooljaar samen. “Die raden worden voorbereid door de volledige klas, waarna twee klasvertegenwoordigers de voorstellen komen bespreken”, zegt Verplancke. “Die vergadering wordt geleid door turnleerkracht Pieter en ikzelf. We geven de leerlingen veel autonomie, maar moeten hen soms wijzen op praktische en financiële limieten. Niet alle bomen kunnen bijvoorbeeld geplant worden. Wortels groeien uit en berokkenen schade. Zij moeten leren dat niet alles verwezenlijkt kan worden.”

“We moeten de kinderraad soms wijzen op praktische en financiële limieten”

Naast de 38.000 euro van de Vlaamse Overheid kan De Toekomst ook rekenen op Vriendenkring OLGA, (Oud Leerlingenbond Gemeentenschool Avelgem, red.), die jaarlijks 5.000 euro schenkt na feestelijkheden op de school zelf.

Corona

Basisschool De Toekomst werd nog niet zwaar door het coronavirus getroffen. Hout vasthouden, denkt directeur Verplancke. “Er zit een aantal leerlingen in quarantaine, een vijftal kinderen per week. Voorlopig is er geen verband te vinden tussen die besmettingen, maar zijn de ouders de oorzaak. Zij raakten besmet op hun werk. Dankzij ‘Google Classroom’ en ‘Google Meet’ kunnen deze kinderen wel les volgen. Het blijft afwachten in deze tijden.”

Basisschool De Toekomst zal voorts ook investeren in interieurwerken in de polyvalente zaal, een buitenklok op de speelplaats, kapstokken in de inkomhal en een automatische slagboom op de parking van de school.

Er wordt ook geld uitgetrokken voor een uitgebreide structurele digitalisering, twee voetbaldoelen in de sportzaal en ledbeamers in de klaslokalen van het derde en vierde leerjaar. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier