Bakker Bjorn opende tweede vestiging in Bedevaartstraat in Tielt en wil verder blijven groeien

Bjorn Wittevrongel en Charlotte Vercouillie zijn blij de stap gezet te hebben naar een tweede vestiging.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Bjorn Wittevrongel en Charlotte Vercouillie zijn blij de stap gezet te hebben naar een tweede vestiging.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Naast hun bakkerij in de Steenovenstraat openden Bjorn Wittevrongel en Charlotte Vercouillie in 2020 een tweede vestiging. Nog voor er van een lockdown sprake was. “Maar we zijn blij die stap gezet te hebben. Ook daar winnen we steeds meer het vertrouwen van onze klanten.”

Stilstaan is achteruitgaan moeten Bjorn Wittevrongel en Charlotte Vercouillie gedacht hebben toen ze investeerden in een nieuwe bakkerij. “Alle bereidingen gebeuren hier in het atelier in de Steenovenstraat. Van hieruit bevoorraden we de Bedevaartstraat. Daar hebben we twee mensen in dienst die de winkel openhouden. In totaal werken we al met zeven vaste mensen. Met ons erbij dus in totaal negen.”

Door hard te werken zien Bjorn Wittevrongel (33) en Charlotte Vercouillie (37) ondertussen al de ouders van dochter Rani (5) en zoontje Luiz (2) hun zaak groeien. “In januari zal het acht jaar zijn dat we hier onze eigen zaak startten. Onze klanten komen hier van op de Sint-Jozefsparochie, uit het centrum, maar ook van buiten Tielt.”

Bokkepootjes

Aan Brood en Banket Bjorn gaat al een lang verhaal vooraf. “Ik was niet het schoolgaande type en ben heel vroeg begonnen met een leercontract om de stiel te leren. Ik had al bijna tien jaar ervaring toen we hier zelfstandig begonnen.”

Zowel Charlotte als Bjorn zijn geboren en getogen Tieltenaars. “Het is ook tof om in eigen stad te kunnen werken”, klinkt het bij het koppel. “We hebben een ruim assortiment, maar als we een specialiteit moeten noemen waarvoor de mensen een ommetje maken, doe dan maar de klaaskoeken en de bokkepootjes.”

Online bestellen

Terwijl andere zaken dicht moesten, mocht de bakkerij net als andere voedingswinkels open blijven. “Wij hebben gelukkig verder kunnen werken. Maar zonder te willen klagen, was het voor ons toch ook wat anders. Je ziet immers ook heel wat bestellingen wegvallen. Verenigingen mogen niet meer samenkomen en verjaardagsfeestjes worden in beperktere kring gevierd. Je ziet dat we nu vooral los gebak of taarten van vier of zes personen verkopen.”

Over de nieuwe winkel in de Bedevaartstraat zijn Charlotte en Bjorn tevreden. “We moesten die zaak opnieuw opbouwen, maar dat lukt aardig. Initieel was het de bedoeling om daar enkel brood, koeken en droog gebak te verkopen, maar we zien nu dat er ook al vraag komt naar onze andere producten. Dus staan daar bijvoorbeeld ook al aardbeientaarten in de toog.”

Ondertussen worden bestellingen niet enkel in de winkel of telefonisch opgenomen, maar kun je ook al online bestellen. “We moeten mee met onze tijd”, is Bjorn nuchter.

Het hele administratieve luik is dan weer de taak van Charlotte. “Er komt natuurlijk heel wat bij kijken. Daarnaast sta ik ook nog in de winkel, maar ook dat is belangrijk aspect van onze zaak. Je wordt hier altijd vriendelijk ontvangen, daar maken we een punt van.”

Uitstervend ras

Ambachtelijke warme bakkers lijken soms wel een uitstervend ras. “Hoe dat komt?” herhaalt Bjorn onze vraag. “Het harde werk zeker? Ik ben hier dagelijks zowat 16 uur bezig. ’s Avonds probeer ik nog even te slapen, maar daarna volgt een lange werknacht. In de voormiddag neem ik dan mijn nachtrust, om dan kort na de middag onmiddellijk weer te beginnen. Ik kan begrijpen dat jonge gasten daar wat tegenop zien. Je moet het ook met twee zien zitten. Mijn vrouw en ik zijn samen in dit avontuur gestapt en dat moet ook als je het wil volhouden.”

Enkel op maandag is de bakkerij gesloten. “En dan bakken we nog brood voor onze automaat die hier in de Steenovenstraat staat. In feite zijn we iedere dag bezig. Op zondagmiddag sluiten we om 14 uur, daarna maken we wat tijd voor ons gezin.”

Rustvakantie

Veel hobby’s houden ze er dus ook niet op na. “Dat is ook niet mogelijk, maar we gaan wel graag eens op reis. Meestal richting Frankrijk met de auto. En dan is dat een echte rustvakantie. Maar na acht dagen naar de zon kijken begin ik alweer te denken aan het werk, aan het optimaliseren van productieprocessen of de uitbreiding van ons assortiment. En als we er een bakkerij passeren, stap ik natuurlijk eens binnen.”

Bjorn is dus al bijna 20 jaar met zijn vak bezig en wil er daar nog heel wat jaren bij doen. “We willen ook blijven groeien. We zijn een lokale zaak, die met liefde onze producten maakt. En we doen dat nog altijd even enthousiast als toen we startten.”

www.broodenbanketbjorn.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier