Babbeldrinks brengen buren samen

Het concept ‘Babbeldrinks’ werd voorgesteld in de wijk ‘Gelukkige Haard’ in aanwezigheid van Arianne Jonckheere, Burgemeester Bart Tommelein, Schepen voor Ontmoetingscentra, Maxim Donck en de twee stadsmariniers, Jan Dhondt en Lars Catrijsse.© (Foto FRO)
Het concept ‘Babbeldrinks’ werd voorgesteld in de wijk ‘Gelukkige Haard’ in aanwezigheid van Arianne Jonckheere, Burgemeester Bart Tommelein, Schepen voor Ontmoetingscentra, Maxim Donck en de twee stadsmariniers, Jan Dhondt en Lars Catrijsse.© (Foto FRO)
Redactie KW

Nu het ergste van de coronacrisis stilaan achter de rug is, wil Stad Oostende opnieuw volop inzetten op het versterken van het sociaal weefsel in alle buurten van de stad. Contact met de buren, via de babbel drinks, zorgt voor een groter gemeenschapsgevoel en meer verbondenheid in de onmiddellijke woonomgeving. Voor mensen zonder groot netwerk vormen buren vaak een belangrijke vorm van sociaal contact. De babbel drinks vinden iedere eerste vrijdag van de maand plaats, van juli tot oktober.

De voorbije, moeilijke maanden is gebleken dat een goede buur het verschil kan maken: een buur met een luisterend oor, die een klusje doet voor een ander of zich engageert in de wijk om iets te organiseren. Arianne Jonckheere, inwoner van de groene wijk ‘Gelukkige Haard’ nabij de Nieuwe Stad, kwam op de proppen met een oproep om de verbondenheid tussen buren nog te versterken met regelmatige ontmoetingsmomentjes: even bijpraten voor de deur en samen iets drinken. De Stad Oostende vond het een goed idee en roept iedereen op om deze zomer deel te nemen aan de ‘babbel drinks’, een initiatief waarmee mensen aangemoedigd worden om in een ongedwongen sfeer samen te zijn met de buren. De ‘Babbeldrinks’ zullen, vanaf vrijdag 2 juli tot eind oktober, iedere eerste vrijdag plaats grijpen in alle wijken van de stad. Concreet zijn er vier data: 2 juli, 6 augustus, 3 september en 1 oktober! Santé!

O-peritief wordt Babbeldrinks

Gemeenteraadslid Arianne Jonckheere (Open VLD) lanceerde het idee van de babbel-drinks. Twaalf jaar geleden kwam ze ook al op de proppen met ‘Dag van de Buren’, wat jaarlijks, eind juni, begin juli, een daverend succes is in de wijk.

“Naar het voorbeeld van de bewoners van een zelfde straat, die tijdens de corona-pandemie stipt om 20 uur buiten kwamen om te applaudisseren voor het zorgpersoneel, heb ik de buren uit onze wijk opgeroepen om buiten te komen in het park, om een praatje te slaan en gezellig samen iets te drinken. Dat was ‘O-peritief’, op een vrijdag om 17 uur en het was formidabel leuk, leerrijk en ontspannend. Zeker voor herhaling vatbaar!

Andere mensen hebben dat idee opgepikt en gevraagd of ze mochten meedoen. Voor mij mocht iedereen, heel Oostende meegenieten van een gezellig samenzijn, in moeilijke tijden. Als gemeenteraadslid, heb ik het voorstel gedaan aan de stad om het initiatief ook te lanceren in de andere wijken, bijvoorbeeld via de wijkcentra. Bedoeling is de mensen opnieuw uit hun huis te trekken en zo, de nog dreigende schrik om besmet te worden, te overwinnen.”

Babbeldrinks op de babbelbanken

Intussen is gebleken dat ook de 40 ‘babbelbanken’ in Oostende erg populair aan het worden zijn. “Ons concept ‘O-peritief’ (van aperitief in Oostende) wordt nu overgenomen door de stad onder de noemer ‘Babbeldrinks’”, glundert Arianne. “De reacties vanuit de verschillende wijken zijn zeer positief. Inwoners die in een meergezinswoning of appartementsgebouw wonen kunnen afspreken bij een van de veertig babbel-banken in de stad of op het terras van de plaatselijke horeca. Ik hoop dat de combinatie ‘Babbelbanken-Babbeldrinks’ kan bijdragen tot het nieuwe normaal, tot een goede samenleving in alle wijken van de stad!” (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier