Avelgems-Gentse Band Wolker zit in de halve finale van Humo’s Rock Rally

© foto Ilias Teirlinck
Redactie KW

“Echt radiorijp zijn we toch nog niet. Onze muziek is dynamisch en experimenteel, niet bepaald de ‘catch of the day’ van Studio Brussel”, zeggen Gert-Jan Loobuyck en Femke Decoene.

Bij mijn aankomst aan café De Loge in Gent zitten de twee leden van Wolker rustig een sigaretje te roken op het terras. Van stress hebben frontman Gert-Jan Loobuyck (26) en drummer Femke Decoene (23), ook actief bij Juniper, weinig last. Geen zenuwen voor de halve finale van de Rock Rally, pas zes maanden na het ontstaan van de band: straf!

“Maar de nervositeit zal wel beginnen broeien naarmate die halve finale in de Vooruit nadert”, glimlacht Gert-Jan. “Het idee om ons in te schrijven voor de Rally kwam van mij, op ‘t laatste nippertje dan nog. Maar eerlijk gezegd stonden we zonder hoge verwachtingen in Brugge. Er waren véél goede bands aanwezig.”

Dat we uit zo’n 880 muziekgroepen gekozen zouden worden, was een complete verrassing“, pikt Femke in. “Voor een muzikant is het al lastig om je muziek bloot te geven aan een publiek, maar een jury die je beoordeelt… Dat is nog wat anders. Het idee alleen al dat we straks voor 800 man zullen moeten spelen… Ik kak nu al in mijn broek.”

EP in oktober

Ondertussen werkt Wolker in alle rust aan zijn eerste EP, waarvan de release in oktober gepland staat. Opmerkelijk genoeg bevinden de twee bandleden zich daarbij zelden in dezelfde ruimte. “Dat komt omdat Gert-Jan het creatieve voor zijn rekening neemt. Dan stuurt hij samples door, waarop ik braaf wat commentaar en kritiek lever, en doet hij alsnog zijn zin”, lacht Femke. “Die methode bevalt ons wel.”

“Bovendien hou jij sowieso meer van de live-act dan van muziek maken zelf”, plaagt Gert-Jan. “Met ‘Situations’ en ‘Talking minds’ hebben we al twee songs op Spotify geplaatst, maar op de plaat zullen er uiteindelijk vijf of zes nummers te horen zijn. Het is een héél ambitieus project, want er zitten ook strijkers en blazers, zoals tuba en trompet, in verwerkt. Een hele uitdaging voor mij, want ik heb geen enkele notie van notenleer. Het schrijven van de partituren is dus een serieuze pain in the ass.”

Een goudmijn aan talent

In de regio Avelgem werd het voorbije jaar een goudmijn aan muziektalent ontdekt, want ook de bands PINGPONGCLUB en Mooneye krijgen stilaan naamsbekendheid. Die laatste brak vorig jaar potten in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel.

“Michiel Libberecht van Mooneye is een van mijn beste maten”, vertelt Gert-Jan. “Hun doorbraak vond ik fantastisch, maar het is niet zo dat ik nu ook zelf per se wil doorbreken. Nu focussen we ons volledig op onze EP. Verder bekijken we het dag per dag.”

“Voltijds muzikant worden zou ik geweldig hard zien zitten. Puur uit passie, want geld is bijkomstig. Hoewel het natuurlijk wel belangrijk is om te kunnen blijven spelen. Voor de rest zie ik een muziekcarrière een beetje als bergbeklimmen: de weg omhoog is vaak boeiender dan de top zelf.”

“Dat komt goed uit, want echt radiorijp zijn we toch nog niet”, grinnikt Femke. “Onze muziek is dynamisch en experimenteel. De tekst komt pas op de tweede plaats. Ik denk niet dat Studio Brussel ons als ‘catch of the day’ zou draaien. En dat hoeft ook niet. Er zijn elke maand heel wat niet-radiobands die toch maar mooi de AB in Brussel uitverkopen. Ha! Ziedaar ons doel voor het komend decennium!” (JS)

Wolker werd geselecteerd voor de eerste halve finale van Humo’s Rock Rally, die plaatsvindt op vrijdag 13 maart om 20 uur in de Vooruit in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier