Asurnes moeten onder de grond op kerkhof Zonnebeke: “Dit is respectloos”
In Zonnebeke kan sinds oktober niemand nog terecht voor het plaatsen van een urne in de stijlvolle columbaria. Geen enkel columbarium is nog vrij. De urnen moeten nu voorlopig onder de grond gestoken worden. Begrafenisondernemer Dennis Derveaux wijst naar het gemeentebestuur.
“Ik waarschuwde een jaar geleden al dat er columbaria zouden te kort zijn, maar er kwam nog altijd geen reactie. Nu worden de urnen voorlopig onder de grond gestopt om dan later opnieuw opgegraven te worden. Natuurlijk zijn de families ontgoocheld en met reden, maar ik moet het dan uitleggen. Als ik aanklop bij het bestuur, komt er geen gehoor en stuurt men me van het kastje naar de muur”, legt Dennis uit. “Ik hoor dan dat er daarvoor geen geld is. Men zegt zelfs dat ik de mensen maar moet aanraden om de urne mee te nemen naar huis of te begraven in het urnenveld. Ik ben het moe om de klachten te aanhoren. Wie kiest voor een columbarium, moet toch die kans krijgen. Je betaalt er voor. Momenteel zijn er vier urnen in de grond gestopt en straks komen er nog bij. Dat ligt heel gevoelig bij de mensen.”
“Schandalig”
Een van de urnen is die van Janny Durnez, die vorige week werd begraven. “In plaats van de bijzetting in een columbarium, dat we gevraagd hadden, werd na het afscheid de urne gewoon in de grond gestopt. Natuurlijk waren we gechoqueerd. Dit wilden we niet”, zeggen dochter Jeannique Blanckaert en kleindochter Faith Duthoo. “We begrijpen wel dat de begrafenisondernemer er niets kan aan doen, maar dat kan toch niet. Mijn vader is razend. We voelen ons als familie beschaamd en we kunnen er niets aan doen. Dit is een schande. Onze teleurstelling is alvast groot. Dit getuigt van weinig respect. Ik kan natuurlijk maar voor mezelf praten, maar ik denk dat de anderen daar ook zo over denken.”
Vriendjespolitiek
“Er wordt ook gewerkt met twee maten en twee gewichten”, uit Dennis Derveaux zijn ongenoegen. “Wie in Beselare in een graf begraven wordt, moet een verplicht schema volgen. Dat is het reglement. Maar voor sommige overledenen wordt door de burgemeester een plaatsje voorzien in de hoofd- middengang. Dat is onrechtvaardig.”
“Elke mens is gelijkwaardig en moet op een gelijke manier behandeld worden. Mensen moeten wettelijk gezien binnen de zes dagen na overlijden begraven worden. Het gemeentebestuur kan hier afwijkingen toestaan. Opnieuw gebeurt hier hetzelfde. Voor bepaalde mensen wordt een afwijking toegestaan, voor anderen dan weer niet. Wanneer wij stellen dat reglementair iemand niet op een bepaalde dag kan begraven worden, dan volstaat een telefoon aan de burgemeester om dat op te lossen. Geen probleem wat mij betreft, maar dan moeten aan andere mensen gelijkaardige afwijkingen toegestaan worden”, aldus een ontgoochelde Dennis Derveaux.
Reacties
In een reactie stelt burgemeester Dirk Sioen (#Team8980) dat er wel geld voorzien is in het budget. “We hebben maanden terug zelfs een twintigtal columbaria besteld, maar de aannemer had geen tijd om ze te plaatsen. De laatste maanden zijn er meer overlijdens en zo zijn er te kort, maar het komt in orde. Wat de voorspraak betreft, dat is zeker niet waar. Waar iemand begraven wordt, behoort tot de taken van onze Dienst Begraafplaatsen. Ik kom niet tussen.” Dit wordt door Dennis Derveaux echter ontkend.
Koen Descheemaeker van oppositiepartij N-VA vindt deze situatie schandalig. “Men kan nagenoeg perfect schatten hoeveel columbaria er nodig zijn per jaar en wanneer. Zorgen voor een waardige laatste rustplaats is een basistaak en een essentiële taak van een gemeentebestuur. Hieraan verzaken is schuldig verzuim. Ook de vriendjespolitiek van de burgemeester keuren we af. De bevoegde schepen voor Begraafplaatsen is hier perfect van op de hoogte en laat dergelijke praktijken toe. Wij roepen in ieder geval de deontologische commissie samen om gepaste stappen te ondernemen.” (NVZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier