Archeologische vondsten moeten duidelijker beeld van middeleeuws Menen schepen: “Niet te onderschatten”
Tijdens de werken aan een nieuwbouwproject tussen de Rijselstraat en Kerkstraat in hartje Menen vonden archeologen heel wat middeleeuwse sporen. Belangrijke vondsten, volgens projectleider Jasper Deconynck. “Er is veel historisch geweten, maar weinig gestaafd met archeologie.”
Het middeleeuwse Menen, hoe zag dat er precies uit? Historische bronnen zijn er genoeg om er een bepaald beeld van te hebben, maar het blijft overlevering. Met archeologische vondsten kunnen de schriftelijke bronnen gestaafd worden. Echter, in het centrum van de grensstad zijn er nog maar weinig opgravingen gebeurd.
Ruben Willaert nv kreeg de opdracht om op de site tussen de Rijselstraat en Kerkstraat eens in de grond te graven. Tegen het najaar van 2025 zouden daar appartementen en commerciële ruimtes moeten staan. Maar voor de toekomst is het dus eerst tijd voor geschiedenis.
Vondsten
Grote schatten werden er niet ontdekt. “Een bronzen wijwatervaatje, dat wel”, zegt projectleider Jasper Deconynck. “Maar we vonden wel de restanten van een oude gracht van het hof van Menen uit de 12de-13de eeuw. Daarnaast zijn er ook beerputten van enkele eeuwen later gevonden, met daarin scherven en organische resten.”
Rijk zal de bouwheer er niet van worden, maar de waarde is wetenschappelijk niet te onderschatten. “Zeker niet”, benadrukt Deconynck. “Dit is echt belangrijk voor de geschiedenis van Menen. Historisch is heel wat geweten, maar dat kunnen we nu ook staven met de archeologische vondsten.”
Zoals de precieze plaats van dat hof van Menen. Maar ook welke mensen er woonden op die plek. “We vonden glasscherven, wat wijst op een rijker huishouden, net als kersenpitten. Ook dat bronzen wijwatervat toont dat er meer gegoede mensen woonden. We vonden ook restanten van een lederen schoen, toch zeldzaam voor die tijd.”
Laboratoriumonderzoek
Het afval van vroeger toont de levensstijl van die tijd. Om echt conclusies te trekken is het echter nog te vroeg. “Alle vondsten worden nu aan laboratoriumonderzoek onderworpen en dat vraagt tijd. Op basis van die analyses zullen we dan het verhaal kunnen reconstrueren. We toetsen dat dan af met de historische bronnen in samenwerking met de lokale erfgoeddienst, maar kunnen ook vergelijken met grote steden als Brugge en Gent waar zo’n archeologisch onderzoek wel al veelvuldig gebeurde.”
Die verwerkingsfase zal nog zeker een jaar duren. Of er dan speciale vondsten in een museum te zien zullen zijn? “Alles dat gevonden is, is eigendom van de eigenaar van de gronden. En als er al iets uitgestald zou kunnen worden, dan moet dat nog een helemaal behandeld worden. Die stukken zaten dan ook meer dan 600 jaar onder de grond”, aldus Deconynck. (JDr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier